Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Organisationer35 år av vänskap till Israel

1975 bildades Samfundet Sverige-Israel Falun/Borlänge. Dess förste ordförande var rektorn Valter Lannemark. Sedan dess har flera ordförande passerat revy, bl a under nio år den legendariske radiomannen Lars Ramsten.

Det hela började med ett möte hemma hos Kaarina och Seth Karlsson, som samlade några tänkbart intresserade kring sitt köksbord i november 1974. Detta möte ledde till att samfundet bildades och första årsmötet hölls 10 januari 1975 i Kristinegården. I början av 70-talet fanns en stark sympati för Israel och man ville stödja den unga staten i dess politiska och kulturella strävanden. Man underströk dock att föreningarnas uppgift inte var att vara några försvarsadvokater för Israels politik.

I tidig korrespondens hittar jag brev från dåvarande sekreteraren i Stockholms-samfundet Norma Wiel-Berggren. Hon uppmuntrade fint pionjärerna i Falun.

Under flera år fanns det senare två samfund i Dalarna, ett i Hedemora och ett i Falun, men i slutet av 1990 slogs de båda samman till ett, Samfundet Sverige-Israel Dalarna. Dess nuvarande ordförande sedan ett år, Britt Nilsson, kan glädja sig åt att 100-talet medlemmar stödjer föreningens verksamhet att öka kunskapen om och förståelsen för Israel, dess kultur, religion och samhällsförhållanden.

Tyvärr deltar numera inte så många medlemmar aktivt, kanske ett 25-tal, i de aktiviteter som anordnas i samfundets regi. Vi har ett varierat program av föreläsare i olika ämnen som berör Israel förr och nu. Vi firar sedan många år Chanukah, vilket är populärt bland medlemmarna. En glad fest! Israelisk musik brukar glädja och engagera och vi är glada över att finna musiker i medlemskretsen. Vi har gärna musikaliska inslag, ibland med musik från bandspelare, men ibland levande orkester och sång.

Vad är det som gör att man engagerar sig i Samfundet Sverige-Israel Dalarna? Några har judisk bakgrund, andra engagerar sig i det politiska läget med hot från omkringliggande länder som hotar förgöra Israel och några har en religiös bakgrund för sitt stöd. Alla behövs och vi hoppas bli fler. Nya medlemmar tillkommer i en liten ström och det är vi tacksamma för. Vi blir bedrövade över siffror som säger att sympatierna för Israel minskat betydligt, men det betyder inte att vi får förtröttas.

Vi blev stolta och glada över att få förtroendet att anordna årets Riksårsmöte i Falun. Vi har engagerat ungdomar från Musikkonservatoriet som ska underhålla och ett tema under konferensen är Jerusalemfararna från Nås som Selma Lagerlöf skrev om när hon bodde i Falun.

Catharina Hjortzberg-Nordlund, Samfundet Sverige-Israel DalarnaTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!