Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerÖga för öga, tand för tand?

2008 inleddes med kraftiga raketattacker från Gaza mot Israel, och israeliska motattacker. Antalet attacker har ökat sedan Hamas tog över makten på Gazaremsan i en militärkupp i juni 2007.

Få kritiserar Israels rätt att försvara sig, däremot har många, bland andra utrikesminister Carl Bildt och FN: s generalsekreterare Ban Ki-Moon, kritiserat Israel för att ha agerat med oproportionerligt våld. Under ett par veckors tid dog 126 palestinier, varav 30 procent antas ha varit civila, medan bara tre israeler dog.

Men vad är då proportionerligt våld? Är det att göra exakt samma saker som den andra sidan gör? Borde Israel på måfå skjutit tusentals raketer med civilbefolkningen på Gaza som huvudmål, då det är exakt vad Hamas och Islamiska Jihad gjort mot södra Israel det senaste året, främst städerna Sderot och Ashkelon.

Att kalla raketattacker mot civila i Israel för "motstånd" har ingen grund i folkrätten. Väpnat motstånd mot en "ockupationsmakt" (en benämning som kan diskuteras) får inte riktas mot icke-ockuperat område och inte mot civila över huvud taget. Oberoende av vad Hamas väljer att kalla Israel för, bryter de mot internationell rätt.

Dilemmat för Israel är att samtidigt som landet strävar efter att undvika att skada eller att döda civila, utnyttjar Hamas avsiktligt civila som mänskliga sköldar. För att försvara sig mot Hamas attacker ställs Israel inför moraliska utmaningar av hittills oanad komplexitet. Idag skickar Israel ut varningar innan de attackerar terroristmål för att på så sätt undvika civila offer, man uppmanar civilbefolkningen att lämna området och därmed varnas även terroristerna. Hamas däremot, utnyttjar systematiskt palestinska civila som sköldar för sina operationer. Hamas cyniska strategi innefattar följande taktik:

  • Att avsiktligt skjuta raketer från bebyggda områden (inklusive FN:s flyktingläger) mot israelisk civilbefolkning inom Gröna Linjen, 1949 års stilleståndslinjer. Civila liv riskeras på båda sidor.
  • Att avsiktligt använda civila hem som vapenfabriker, tunnlar, högkvarter för terroristceller. Även moskéer används.
  • Att avsiktligt utnyttja och uppmana civila via TV att agera mänskliga sköldar mot förväntade och förvarnade attacker från Israel.

Kvinnor och barn anlitas i "kampen", att patrullera och samla ihop vapen från dödade Hamas-soldater.

Hamas premiärminister Ismail Haniya uppmuntrar denna taktik och skröt om den på Al-Jazeera samtidigt som han lovordade palestiniernas "fasta hållning". Som ett exempel sade han att Israel hotade med att spränga byggnader, ändå hade tusentals palestinier lämnat sina hem mitt i natten och gått upp på taken på de byggnader som hotats av attacker.

Om den ena krigförande parten i en konflikt (Israel) gör sitt yttersta för att undvika civila offer på fiendesidan och den andra parten (Hamas) aktivt agerar för att använda det egna folket som mänskliga sköldar, är det då så konstigt att så många dör i Gaza?

Lisa Abramowicz, generalsekreterare Svensk Israel-InformationTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!