Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerÖppna eller stängda gränser?

Frågan om Israel och Gaza-remsan förtjänar en kommentar eftersom jag inte riktigt förstår dem som kräver att Israel ska öppna sina gränsövergångar rakt av som om frågan om terrorism inte var aktuell, än mindre hoten mot Israel.

Till Gaza smugglas vapen och sprängämnen utan några problem. Det sker genom underjordiska gångar under gränsen till Egypten och genom transporter över havet. Från Gaza används dessa vapen för att beskjuta olika samhällen i Israel i syfte att döda så många som möjligt.

Det är en verksamhet som Hamas ansvarar för. Omfattande infrastruktur som självmordsbombningar eller raketbeskjutning kan inte existera utan att de godkänns och stöds av en regim som till sin natur är mycket totalitär och kontrollerande. Det bedrivs krig från Gazaremsan i form av denna raketbeskjutning och i form av terrorister som söker sig in över gränsen till Israel.

Samtidigt är det så att svårt sjuka i Gaza får sjukvård i Israel, en stor del av elförsörjningen kommer från det israeliska elnätet, alltså även när den egna elproduktionen inte har fått någon tillförsel.

Det är för mig svårt att förstå varför Hamas inte hålls ansvarigt för ett krigstillstånd som man själva aktivt förordar och verkar för samtidigt som Israel fördöms för att man inte försörjer den regim som med raketer och terrorism försöker mörda dess invånare för att de är judar och för att man vill förinta Israel.

Gunnar HökmarkTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!