Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerIsraeliska barn på sommarvistelse i Värmland

Den gångna sommaren fick tio israeliska barn uppleva Sverige. Åtta av dem från Nasaret, ett från Jerusalem och ett från Lod. Det var Samfundet Sverige-Israel i Värmland som ordnade denna vistelse för barnen som hade fått tillbringa många dagar i skyddsrum under fjolårets krig.

Under tio dagar fick de istället bo på en lantgård i Värmland varifrån de gjorde utflykter till Karlstad, Mårbacka, Oslo samt Stockholm där man togs emot på Israels ambassad och fick träffa ambassadör Eviatar Manor. De israeliska barnen åtföljdes av tre vuxna, bland dem Knessetledamoten Lea Schenkow. Man träffade även svenska politiker, till exempel den värmländske riksdagsledamoten Christian Holm.

Värmlandssamfundet hade finansierat det hela genom att samla in pengar vid sammankomster, en rad sponsorer skänkte 1 000 kronor var och en person skänkte 20 000 kronor. Det var första gången detta initiativ togs i Sverige, men i Finland genomfördes i fjol ett liknande arrangemang. Bland favoritsysselsättningarna under vistelsen var att plocka bär i skogen. De israeliska barnen var uppenbart fascinerade av den svenska naturen. Inte minst kvällsdimman var en ny och spännande företeelse för dem. Värmlandssamfundet planerar en fortsättning nästa år, kanske med barn från den raketdrabbade staden Sderot. Kostnaderna är betydande, och den som vill hjälpa till kan kontakta ordföranden Mats Rudin, tel. 054-722 43.

Jerusalempriset till Gunnar Hökmark

Måndagen den 15 oktober överlämnades årets Jerusalempris till Gunnar Hökmark, ordförande i Samfundet Sverige-Israel, EU-parlamentariker, ordförande i European Friends of Israel m.m.

Priset utdelas årligen av World Zionist Organization (WZO) och Zionistiska Federationen i Sverige (Zionit) till personer som har givit utomordentligt stöd till Israel.

I sitt tacktal sade Gunnar Hökmark bland annat:

"Ett land som hotas att utplånas, som inte erkänns av grannländer och som systematiskt utsätts för terror och existentiella hot måste få det internationella samfundets stöd. I konflikten mellan demokrati och diktatur handlar det inte om lika goda kålsupare som en del hävdar.

Det är inte en konflikt mellan civilisationer utan mellan civilisation och extremism. Det är en konflikt som inte i första hand handlar om mark och territorium eller en tvåstatslösning, då hade freden kunnat vara verklighet för länge sedan, utan om att en stat inte erkänns för sin rätt att existera på grund av totalitära ideal som står mot demokratins. I en sådan konflikt kan ingen vara neutral."

Samfundet Sverige-Israels årskonferens 2008 äger rum i Falun 17-18 maj. Boka gärna den helgen för ett festligt firande av Israel 60 år. För mer information, kontakta gärna Bengt-Ove Andersson, 070-609 71 67, info@sverigeisrael.orgTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!