Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerStackars palestinierna!

Det är inte svårt att tycka synd om de ca 1,3 miljoner palestinier som bor på Gaza-remsan. De är utsatta för en belägring, inte främst från omvärlden, utan från Hamas som i juni i år tog över maken efter en blodig militärkupp med närmare 200 döda och 700 skadade.

Intressant är att Hamas verkar förvänta sig att omvärlden, inklusive Israel, EU och USA nu ska förhålla sig till dem som om kuppen var ett demokratiskt sätt att agera. De vill därför att världens ojämförligt största bidrag till något folk/land, ska fortsätta flöda in som vanligt och inte bara till humanitära ändamål. Då kan nämligen Hamas använda de pengar de får från Iran och Syrien till andra ändamål, som exempelvis de aldrig sinande attackerna mot södra Israel.

Svenska Dagbladets Mellanöstern-reporter, Bitte Hammargren, har sedan länge ägnat sig åt en engagerad okritisk opinionsbildning för Hamas. I en artikel i SvD den 23 augusti ställer Hammargren den något ledande frågan till biståndsminister Gunilla Carlsson: "Hur ska EU undvika nya situationer där civilbefolkningen i Gaza förbannar Europa för sitt elände". Hammargren påstår att "EU inte får tala med den myndighet som kontrollerar Gaza (Hamas) eftersom denna inte gått med på omvärldens krav att explicit erkänna Israel."

Och biståndsminister Gunilla Carlsson medger att det var ett misstag som EU måste lära sig av för att inte förlora sin trovärdighet. Märkligt! Så EU skulle inte ha rätt att kontrollera att pengar används som överenskommet?

I sin artikel glömde Hammargren dock att påpeka att det finns ytterligare krav som Hamas inte heller ställer sig bakom, nämligen tidigare ingångna avtal och förpliktelsen att avstå från våld och terror. Om detta finns konsensus i omvärlden. Det är inget Israel eller USA har hittat på.

När Hammargren frågar biståndsministern om vilken regering som är legitim "det folkvalda Hamas i Gaza" eller Salam Fayyads krisregering i Gaza, svävar Carlsson på målet. "Det har till och med statsvetare svårt att slå fast".

Eureka, så ska Mellanösternkonflikten lösas!
Hmm, jag som trodde att Hamas hade straffat ut sig som demokratisk motpart genom den blodiga kuppen i juni. Enligt palestinska opinionsundersökningar stöder numera bara 15 % Hamas, medan 42 % stöder Fatah. Därför vill Hamas inte ha nyval längre. Surprise, surprise.

Hamas ledare I Gaza, Mahmoud Zahar, hävdade nyligen i en intervju att en fred med Israel är "en ren omöjlighet" och för övrigt skulle islam "garanterat komma att lägga under sig hela landet inklusive Israel senast om ett par årtionden". Zahar hävdade också under intervjun att raketangreppen mot Sderot och Ashkelon demoraliserar Israel.

Med detta i åtanke blir minister Carlssons jämförelse mellan Hamas och en bråkig skolpojke ganska löjeväckande: "Skamvrån duger bara ett tag, men sedan måste man tala med eleven så det inte upprepas".

Eureka, så ska Mellanösternkonflikten lösas! Tala vänligt och förmanande till bråkiga eleven Hamas så blir allt bra.

Lisa Abramowicz, generalsekreterare i Svensk Israel-InformationTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!