Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerRiksårskonferensen i Umeå 2007

Samfundet Sverige - Israel hade sin årskonferens den 20 - 22 april i Strömbäcks folkhögskola två mil söder om Umeå. Temat denna gång var "omvärldens ansvar för en fredlig utveckling i Mellanöstern".
Av Alf Norbäck, ordf i Gotlandssamfundet  Foto Stefan Sturesson


Dilsa Demirbag Steen
Ett åttiotal personer från olika delar av Sverige hade samlats här för att lyssna, diskutera och utbyta tankar om årets tema. En rad mycket sakkunniga och engagerande israelvänner hade ställt upp som föreläsare och paneldeltagare. Siewert Öholm fungerade som moderator mycket förtjänstfullt.

I första hand granskades pressen. Ulf Öfverberg, journalist och massmediaforskare, kom med frän kritik mot Sveriges ledande tidningar. Lögner, halvsanningar och ojusta vinklingar är vardagliga företeelser. Det är ofta mycket svårt att få ett inlägg publicerat i de stora drakarna, exempelvis SvD, DN och Aftonbladet (allra värst). Endast Expressen sökte en balanserad nyhetsrapportering och kommentar. Var man antisemit eller bara okunnig? Den svenska pressen skilde tyvärr ut sig negativt i förhållande till övrig europeisk Mellanösternrapportering. Den israeliske ambassadören Eviatar Manor instämde i kritiken. Han imponerade på publiken genom att tala så bra svenska efter bara drygt ett år i landet.

Till talarna hörde vidare Annelie Enochson, riksdagsledamot och ordförande för Parlamentariska vänskapsföreningen Sverige - Israel samt Lisa Abramowicz, Svensk Israelinformation (SI). Hon uppmanade oss alla att ta vara på möjligheterna att skriva artiklar och insändare och inte ge upp utan envist uppvakta redaktörer. Dilsa Demirbag Steen är en ung kvinnlig journalist med kurdisk bakgrund. Kurderna hade lätt att förstå israelernas svårigheter just genom sin egen historia. Zionistiska Federationen i Sverige presenterades på ett klart och intressant sätt av dess ordförande, Bo Sallmander. Sionismen vill arbeta för Israel som fristad för förföljda judar i förskingringen och då måste också staten Israel vara säkrad. Lotta Jansson presenterade Fred i Mellanöstern (FIM). Deras arbetsmetod är att aktivt uppsöka Israelfientliga föreningar och där delta med sakliga, skarpa och intelligenta argument.

Gunnar Hökmark, rikssamfundets ordförande anlände försenad till konferensen men satte därefter ordentlig prägel på mötet genom sina sakkunniga och engagerande inlägg och tal. Umeåsamfundet stod för arrangörskapet och gjorde det med den äran. Två mångåriga och duktiga ledamöter i styrelsen avtackades, nämligen Per Jennische, AU:s ordförande, och kassaförvaltaren Håkan Lindblom. En givande riksårskonferens var till ända.

Föredragen kan beställas via Samfundets hemsida, www.sverigeisrael.orgTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!