Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerPalestinarörelsens svek

Min vänskap till Israel är ett sätt att uttrycka stöd för demokrati och frihet som borde vara självklart för alla, ett stöd som inte ges på bekostnad av något annat. Stödet för att frihet och demokrati ska prägla Mellanösterns utveckling gäller inte bara vissa, utan alla. De palestinska ledare som företräder våldet och hatet använder just detta våld och hat mot sina egna. Så är det också med de syriska, saudiarabiska och även de iranska ledarna. Och så är det med Hamas som agerat så att Västbanken och Gaza riskerar att falla ner i en terror mellan palestinier.

När Per Gahrton, de svenska Palestinagruppernas ledare skriver om Israel och Mellanöstern är det som en upprepning av 1968 års vänstervåg. Det finns bara ett problem och det är demokratin Israel som i Gahrtons ögon är en ond stat som ägnar sig åt samma apartheid som en gång den sydafrikanska apartheiddiktaturen. I en sådan samhällssyn finns ingen gräns mellan demokrati och diktatur. För om Israel är en apartheiddiktatur vad är då t.ex. Iran, Jordanien, Syrien eller terrorgrupperna Hamas och Hizbollah? Och hur kan det komma sig att Israel, som erbjuder lika politiska rättigheter till alla israeliska medborgare oavsett om de är araber eller judar och som är ensamt i regionen med att ge arabiska politiska partier full frihet att bilda opinion, utmålas som diktatur samtidigt som Gahrton överhuvudtaget inte ser de förtryckta i arabvärldens diktaturer? Hade han gjort det, hade han haft problem att förklara, hur det kan komma sig att det enda fria val som avhållits i arabvärlden skedde just på det område där han ser diktatur och apartheid.

Det är arabvärldens förtryckta som offras när Gahrton låter demokrati bli till diktatur och när demokratins fiender aldrig möter någon kritik från honom eller hans Palestinagrupper. Om han hade värnat om palestiniernas framtid hade han kritiserat de ledare som föraktar respekten för varje människas liv och agerat för att Israel och dess rätt till säkra gränser ska erkännas.

Men vad säger han till arabiska ledare som odlar antisemitism och uppmanar till mord på judar? Vad säger han till dem som upprätthåller hedersmord och förtryck av kvinnor och som aldrig låter sina medborgare rösta i fria val? Svaret är att han legitimerar deras hat genom att framställa den demokrati de hatar som en apartheiddiktatur. Den svenska Palestinarörelsen sviker både freden och de palestinier den säger sig företräda.

Gunnar Hökmark, ledamot av Europaparlamentet och ordförande Samfundet Sverige-IsraelTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!