Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerEnade i 40 år

Jerusalem har haft judisk majoritet sedan 1860. Sedan början av 1800-talet var judarna den enskilt största folkgruppen i staden. Judiska bosättningar utanför den Gamla stadens murar hade påbörjats redan på mitten av 1800-talet. Från 1948 till 1967 ockuperades denna del av Jerusalem av Jordanien, som hade erövrat området under självständighetskriget 1948. Västbanken och Östra Jerusalem blev totalt rensat på judisk befolkning i samband med kriget.

Jerusalem utsattes för en månadslång belägring av arabiska styrkor och 170 judiska civila dödades och 1 000 skadades under maj-juni 1948. Amos Oz beskriver belägringen av Jerusalem på ett intensivt och målande sätt i boken "En berättelse om kärlek och mörker".

Oz, då nio år, var en av 100 000-tals andra jerusalembor i samma situation.

Under jordanskt styre fick judar inte besöka den gamla delen av staden där flera judiska heliga platser finns. Även israeliska muslimer och kristna hade svårigheter att besöka sina heliga platser. Judiska begravningsplatser vanhelgades och 58 synagogor förstördes under och efter kriget. Kung Hussein tillät byggandet av Intercontinental Hotel över Oljebergets begravningsplatser. Gravstenar användes till gatstenar och latriner. Bostadshus byggdes direkt intill Klagomuren.

Östra och Gamla Jerusalem erövrades av Israel i samband med Sexdagarskriget 1967 och firar nu 40-årsjubileum under israelisk kontroll. Efter Israels erövring 1967 garanterades alla religiösa grupper att själva styra över sina heliga platser. Tempelberget styrs exempelvis av det muslimska rådet Waqf trots dess betydelse för judendomen. Detta på direkt order av Moshe Dayan som inte ville provocera muslimerna. Jerusalem, eller Al-Quds som staden heter på arabiska, förde en stagnerande tillvaro före 1967. Staden hade negligerats totalt och saknade de mest elementära bekvämligheter såsom vatten, avlopp och elektricitet.

I samband med Camp David och Taba-förhandlingarna år 2000 och år 2001, erbjöds den palestinska parten östra Jerusalems arabiska stadsdelar. Trots det tackade de palestinska ledarna nej och startade i stället den andra Intifadan med hänvisning till att den palestinska flyktingfrågan inte kunde lösas i enlighet med palestinska krav.

Lisa Abramowicz
Svensk Israel-InformationTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!