Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerSamfundsprofilerna

För alla som besökt Samfundet Sverige-Israels årskonferenser genom åren, är Isra-Swed ett känt och uppskattat inslag. Med Linköping som bas har Sören och Sirkka Ansgariusson i många år farit land och rike runt med sin husbil för att saluföra produkter från Israel. En motkraft i handling till alla som vill bojkotta Israel. Sören och Sirkka företar årliga inköpsresor till Israel.

Sören och Sirkka berättar att deras starka engagemang för Israel föddes ur deras kristna tro.

- Kristendomen är sprungen ur judendomen. Vi kristna har fått vårt andliga goda från judarna, så i kärlek och tacksamhet vill vi välsigna Israel på vårt sätt, säger Sirkka.

I snart tjugo år har paret sålt ljus, hudvårdsprodukter från Döda havet med mera.

Sören och Sirkka har nyligen uppnått pensionsåldern men verksamheten fortgår, om än i något minskad omfattning. Vi önskar dem fortsatt lycka till!

Missa inte Årskonferensen 2007!

Samfundet Sverige-Israel håller sin årskonferens i Umeå den 21-22 april. Konferensens tema är "Omvärldens ansvar för en fredlig utveckling i Mellanöstern".

För mer information om konferensen, kontakta Bengt-Ove Andersson, sekr@sverigeisrael.org, tel. 070-609 71 67.

Samfundsresan 8-15 maj

Nu är det hög tid att anmäla sig. Information och anmälningsblankett får du av Lars-Åke Hallin, tel. 08-712 61 39. E-post: lars-ake.hallin@swipnet.se eller Sabra Tours, tel 08: 522 03 900.

Några rader från ordföranden

Det är framgångarna som ställer EU inför nya utmaningar. Det gäller att utveckla den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken för att kunna spela en roll i en värld där hot mot säkerheten finns bortom våra gränser och där EU:s politiska förmåga och "soft-power" ger unionen en unik roll som ingen annan kan axla.

Ser vi på skeenden som i Irak, Iran, Israel- palestinier, Somalia, Sudan, Afghanistan och även Pakistan, ser vi säkerhetspolitiska utmaningar som saknar samband med varandra förutom att en totalitär islamism förhindrar försoning och fredsprocesser och istället fördjupar konflikter och ger dem en spridningseffekt.

Säkerheten i Bagdad måste vinnas i Irak. Stabiliteten i Afghanistan måste säkras i Kabul. Fred mellan Israel och en självständig palestinsk stat kan bara vinnas på Västbanken och i Gaza med de eftergifter det kräver från både israeler och palestinier. Europas bidrag till lösningen av dessa och andra konflikter måste bygga på att vi förstår det hot som totalitära rörelser utgör även i vår tid. Det kommer att ställa särskilda krav på konsekvensen i europeisk och svensk utrikespolitik. Europa och EU kommer att kunna tillföra något till säkerhetspolitiken som USA inte har samma förmåga till. Det gäller än mer eftersom de kommande åren, med presidentval och med misslyckandet i Irak, inte kommer att präglas av en ökad vilja att ta internationellt ansvar med stora uppoffringar för det amerikanska samhället.

Det ställer som sagt större krav på Europa men därmed också större krav på dem som i Europa vill lägga en grund för fred som bygger både på frihet och respekt för erkända gränser och som ser behovet av att dra en gräns mot totalitära krafter som predikar både hat och förtryck som grundläggande värden. Vänner till Israel har i det arbetet en viktig uppgift.

Gunnar Hökmark, ledamot av Europaparlamentet och ordförande i Samfundet Sverige-IsraelTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!