Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerPå fel sida i konflikten

Samfundet Sverige-Israels riksordförande Gunnar Hökmark har valts till ordförande i styrgruppen för European Friends of Israel (EFI), en sammanslutning av parlamentariker inom Europaparlamentet samt de nationella dito. Här följer utdrag ur hans tal vid EFI:s invigning i Bryssel den 13 september. Hela talet finns på engelska på Samfundets hemsida: www.sverigeisrael.org

Jag tror mig tala för oss alla när jag uttrycker min glädje över att se så många parlamentariker här ikväll, både från mitt eget Europaparlament och från 24 nationella parlament. Vi skapar historia ikväll när vi inviger European Friends of Israel, och vi ska förändra den politiska agendan i EU. Vi kommer från vänster, mitten och höger i det politiska spektret; vi kommer från norr, söder, öster och väster på vår kontinent, men vi förenas genom vår vänskap till Israel.

Låt det sägas här ikväll en gång för alla, att de förtryckta folken i Mellanöstern inte är förtryckta av några andra än sina egna förtryckare, inte av Israel, inte av USA och inte av Europeiska Unionen. När vi försvarar demokratin Israel står vi samtidigt upp för alla folks frihet i Mellanöstern, var de än bor. Vårt stöd för Israel är inte på bekostnad av någon annan utan till nytta för alla människor, vare sig de är araber, palestinier, iranier eller libaneser. Det är både deras och Israels rätt till demokrati som vi försvarar, mot deras egna diktaturer.

Varhelst i Europa vi har blivit valda inser vi alla hur starka band vår kontinent har med Israel. Många israeler har sina rötter här. Israel är vår naturliga allierade när det gäller demokrati, frihet och mänskliga rättigheter i Mellanöstern. Israel är en stark handelspartner. De historiska, kulturella, ekonomiska och politiska banden mellan oss är mycket starka. Anledningen till att jag anser detta vara av så stor vikt, även förutom den moraliska grunden för ett sådant partnerskap, är helt enkelt denna; en verklig och varaktig fred uppnås inte med auktoritära regimer utan med demokratier. Och min definition av en demokrati är inte bara en regim som låtsas vara för allmänna val, utan en som visar full respekt för grundläggande fri- och rättigheter och de lagar som styr samhället. Och, mina damer och herrar, det finns bara en sann demokrati i Mellanöstern idag. Och det är med denna demokrati, Israel, som Europa måste ytterligare fördjupa sitt samarbete.

I en tid den blotta existensen av en enskild liten oberoende stat ifrågasätts av stora diktaturer är det dags att stå upp för alla staters rätt att existera i frihet och trygghet. Därför står vi upp för Israel. Vi gör detta, därför att när vi står upp för Israel försvarar vi varje fritt och oberoende lands rättigheter. Israels sak är varje fri och oberoende stats sak.

Därför är vi här ikväll. När vi står upp för Israel står vi upp för våra egna samhällens frihet! Och mina damer och herrar, tillsammans ska vi bemöda oss om att göra detta till ett verkligt partnerskap.

Gunnar Hökmark, ledamot av Europa-parlamentet och ordförande i Samfundet Sverige-Israel.Textlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!