Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerUppmaning till vår nya regering

Den gångna sommaren har varit traumatisk för Israel. Tvåfrontskriget mot Libanons Hizbollah och Gazas terrorgrupper har slagit hårt mot landet.

Den tidigare svenska regeringen gjorde märkliga uttalanden som "man förstår Hizbollah", och att "Israel genom sitt krig sår fröet till hat i nästa generation." Att oprovocerade attacker mot Israel, liksom folkmords-uppmaningar från Hizbollahs ledare Nasrallah, skulle kunna så frö till hat hos unga israeler tycktes aldrig förespegla de tidigare svenska utrikes- och biståndsministrarna. Kan man utgå ifrån att israeler är immuna mot attacker medan attacker mot libaneser och araber lämnar outplånliga spår?

Majoriteten av de berörda befolkningarna förstår att en tvåstatslösning är önskvärd och nödvändig.
Vi vet att resonabla människor på båda sidor, en majoritet av de berörda befolkningarna, förstår att en tvåstatslösning är såväl önskvärd som nödvändig. Varför blir det inte så? Varför kan Israel lämna både södra Libanon, Gaza och större delen av Västbanken utan att det leder till annat än ytterligare attacker mot Israel? Varför slutade inte hetsen mot Israel ens under fredsprocessen på mitten och slutet av 1990-talet? Hetsen i palestinska läromedel, TV-program, inklusive i många barnprogram, predikningar i moskéer m.m. fortsatte hela tiden och gör det i detta ögonblick, inte bara mot Israel utan mot judar överallt.

Några saker som sägs är:

  • Att Israel är en konstgjord stat som inte har något existensberättigande.
  • Att Israel är en rasistisk stat som skapats genom etnisk rensning.
  • Att första och andra templen aldrig har funnits, och fanns de, låg de inte i Jerusalem utan någon annanstans, kanske i Nablus?
  • Att judarna inte har någon koppling till det Heliga Landet. Att palestinierna är de enda rättmätiga arvtagarna till området och ättlingar till kananéer, jebusiter, filistéer m.m.

F.ö. var Jesus palestinier - i fall ni inte visste det förut.

Denna smörja kopplad med förhärligande av självmordsmördare, är ett ständigt inslag i palestinska media. Dödskulten frodas och Döden föredras framför Livet.

Mein Kampf och Sions Vises Protokoll tas som sanningsenliga historiska dokument om hur "judar verkligen är". Muhammedkarikatyrerna har sin motsvarighet i arabvärlden genom karikatyrer av judar. De får Jyllandspostens bilder av Muhammed att se gemytliga och oskyldiga ut.

Den fråga den nya regeringen borde ställa sig är: Varför ska Sverige och EU betala för den här typen av propaganda som fortsätter att förgifta den palestinska befolkningen? Hur ska en fred någonsin komma, om palestinierna fortsätter att vältra sig i denna rasistiska smörja kopplad med självömkan?

Jag välkomnar en ny Mellanöstern-politik där krav ställs på bägge parter, inte bara den ena. Vi kan inte längre tolerera dubbelmoral och antisemitism som egentligen tyder på en slags omvänd rasism.

Mitt råd till den nya svenska regeringen är: Fortsätt att stödja den palestinska befolkningen humanitärt, hjälp dem utveckla demokratiska projekt. Annat stöd får vänta till en upprensning av hets och hat har skett i läroplaner, läroböcker och barnprogram. Gör det nu!

Lisa Abramowicz, generalsekreterare i Svensk Israel-InformationTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!