Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerSamfundet
Sverige-Israel
Norskt möte

Som representant för Samfundet Sverige-Israel var jag inbjuden till vår systerorganisation i Norge, MIFF:s, årsmöte den 30 juni - 2 juli. Det var ett mycket givande möte. MIFF, Med Israel För Fred, grundades 1978 och är precis som Samfundet Sverige-Israel en religiöst neutral och icke partipolitisk förening. MIFF har lokalföreningar i Oslo, Bergen, Stavanger, Arendal, Trondheim, Kristianstad och Östfold. De viktigaste kanalerna för MIFFs arbete är, förutom öppna möten som lokalföreningarna arrangerar, tidningen Midösten i fokus och nättidningen Porten till Midösten. På nätet förmedlar man också varor från Israel via Midöstentorget. Mer om MIFF finns att läsa på deras mycket imponerande hemsida: www.miff.no.

Årsmötet ägde rum i Arendal, cirka fyra timmars bussresa söderut från Oslo. Ungefär 50 personer deltog i mötet som inleddes på fredagkvällen med ett föredrag av Raphael Israeli om araberna i Israel. Efter årsmötesförhandlingar på lördagen höll Raphael Israeli sitt andra föredrag som handlade om fundamentalistisk islam och Mellanösternkonflikten. Därefter bjöds vi på en oförglömlig båttur i Arendals vackra skärgård i strålande väder. På kvällen underhöll skådespelaren Geir Börresen med bildvisning från sina dykningar i Eilat. På söndagsmorgonen var det min tur att tala om hur vi i Samfundet arbetar politiskt för Israel i Sverige. Vi diskuterade också hur våra föreningar kan samarbeta i framtiden.

Avslutningsvis talade Israels ambassadör i Norge Miryam Shomran om den aktuella situationen i Israel. Under mötet fanns också möjlighet att ta del av mycket bra litteratur och filmer om Israel.

Lotta Jansson


Rikskonferens i Växjö

Under temat "Fredens vänner och fiender i Mellanöstern" samlades Samfundet Sverige-Israel till rikskonferens i Växjö. En lång rad kända talare belyste ämnet ur olika aspekter i en ovanligt välbesökt konferens. Samfundets riksordförande, EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, förre ministern Hadar Cars, förre chefredaktören för Östgötakorrespondenten Ernst Klein, irankännaren Mouna Zadeh, programledaren Siewert Öholm, Israels ambassadör Evaiatar Manor med flera gjorde inlägg och deltog i paneldebatt.

I sitt inledningsanförande konstaterade Gunnar Hökmark den oproportionalitet som råder när det gäller inställningen till Israel och dess grannländer:

- Varför ständigt denna skuld på det judiska folket? Varför ständigt denna ovilja att stå upp för demokratin mot dem som förespråkar hat och antisemitism? Varför bidrar så många till en politisk legitimitet för dem som ifrågasätter Israel?

Det handlar inte om det självklara i att varje stat bör kunna kritiseras, att varje regerings politik måste kunna diskuteras. Det handlar om proportionaliteten i en politik som gör demokratin till bov och diktaturen till offer. Jag räds svaret men tror att vi i Sverige, liksom i övriga Europa, har mer att lära av historien.

Israels ambassadör kritiserade den svenska regeringens handlande när det gällde den inställda flygvapenövningen i Italien, där man backade ur på grund av Israels deltagande, och beviljandet av visum till en Hamas-minister.

- Vi har blivit den svenska regeringens slagpåse, konstaterade ambassadören.

Hadar Cars och Ernst Klein har gett ut en skrift om Israels säkerhet.

- Det finns ett reellt hot mot Israels säkerhet, konstaterade Ernst Klein, både från terrorgrupper i de palestinska områdena och från grannländer som Iran.

- Med barriären visar Israel att man har bestämt sig för en tvåstatslösning, samtidigt som barriären inte ska ses som en gräns mellan två stater. Den är främst ett skydd mot terrorism, konstaterade Hadar Cars.

Stefan SturessonTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!