Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerSamfundet
Sverige-Israel
På fel sida i konflikten

Det finns en enda stat i världen som lever under öppna och tydliga hot om att utplånas. Iran utvecklar i strid med internationella avtal kärnvapenkunskap samtidigt som dess ledare under åratal, inte bara under det senaste året, hotar att utplåna landet från kartan. Iran liksom andra diktaturregimer i regionen finansierar terror och självmordsbombare med det uttryckliga syftet att döda judar. I den arabiska världen finns i ledande nyhetsmedia en konsekvent antisemitism som på inget sätt skiljer sig från 1930-talets Tyskland. Så ser verkligheten ut i Mellersta Östern. Om detta nämns sällan något när representanter för Diakonia eller Svenska Kyrkan uttalar sig i Mellanösternfrågor.

I deras ögon är det Israel som är skyldigt, det är Israel som begår övergrepp mot mänskliga fri- och rättigheter och det är Israel som bär ansvaret för att ockupationen fortsätter utan att en palestinsk stat har kunnat växa fram. Det faktum att palestinska ledare i dag inte erkänner Israels rätt till existens utan hotar att utplåna landet och systematiskt stöder terror mot judar verkar inte spela någon roll för deras syn på hur Israel söker försvara sig.

Det är självfallet att ockupationen drabbar palestinier. Lika självklart som att den ständiga gråzonen mellan krig, terror och hot drabbar de människor som lever mitt i den vardagen. Våldet mellan olika terrorgrupper och fraktioner har under lång tid, liksom ockupationen, strypt utvecklingen på Västbanken och försämrat livsmöjligheterna för alla.

Terrorn drabbar inte bara dem som mördas utan också dem som drabbas av de säkerhetsåtgärder terrorn driver fram.

Det är självfallet att stängslet som är till för att hindra terrorister drabbar vanliga palestinier i deras vardag men det är en direkt verklighetsförfalskning att hävda att det är till för att skilja barn från sina skolor, bönder från sin mark, människor från sjukvård. Självfallet är ockupationen en börda som drabbar människor men den för freden avgörande frågan är varför Israel inte får leva under säkra och erkända gränser.

För min del är det lika viktigt att palestinier får en bra framtid som att israeler kan få det. Just därför är det svårt att förstå den tystnad som Diakonia och Svenska Kyrkan uppvisar inför de terrorgrupper som predikar hat och förtryck. De kommer vare sig ge palestinier mänskliga fri- och rättigheter eller Israel säkra gränser.

I stället för att protestera mot förtryckarregimerna och terrorns grupper väljer de att kräva blockad och bojkott av Israel, inte av de diktaturer som förtrycker sina medborgare och som vill utplåna den enda demokratin i regionen. Det är att stå på fel sida i konflikten mellan demokrati och diktatur. Att ensidigt attackera den som försöker skydda sig mot terrorn i stället för att angripa dem som finansierar och utövar terrorn är att göra både freden och den vanlige medborgaren, vare sig det är en israel eller palestinier, en otjänst.

Gunnar Hökmark
ledamot av Europaparlamentet och ordförande i Samfundet Sverige-Israel.Textlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!