Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker
Menorah

OrganisationerSamfundet
Sverige-Israel
Israel och yttrandefriheten

Varför är en så stor del av artiklarna om Israel i media så negativa mot Israel? Varför kan vänsterpress jämföra Israels agerande mot palestinierna med Nazityskland och Förintelsen? Varför ogillas eller hindras de israelvänliga inläggen i debatten? Hur kan Irans president hota med Israels utplånande utan att det väcker nämnvärd uppståndelse i media? Den här typen av frågor avhandlades vid ett välbesökt Mellanösternseminarium den 4 december i Medborgarskolan i Stockholm. Arrangör var Samfundet Sverige-Israel.
Av Stefan Sturesson

Bland talarna på Samfundet Sverige-Israels Mellanösternseminarium märktes Heléne Lööw, chef för Forum för levande historia, Lena Posner Körösi, ordförande för Judiska centralrådet, den israeliske journalisten Dick Haas och EU-parlamentarikern och riksordföranden i Sverige-Israel-samfundet Gunnar Hökmark. Debatten leddes av mediaprofilen Siewert Öholm.

Gunnar Hökmark såg det som ytterst anmärkningsvärt att reaktionen på den iranske presidentens hets mot Israel var så lam. Här uttalar regimen i ett av Mellanösterns största och folkrikaste länder ett dödshot mot en medlemsstat i FN, en demokratisk stat som aldrig har hotat Iran. Visserligen protesterade den svenska regeringen genom utrikesminister Laila Freivalds som uttalade att den iranske presidenten "gått för långt". Men var det ett tillräckligt kraftfullt uttalande när ett land hotar att utplåna ett grannland?

- Svenska Kyrkan driver en handelsblockad mot Israel, men säger ingenting om de stora diktaturerna i området, Iran, Irak och Syrien. Är detta en balanserad hållning? Genom att acceptera att muslimska länder får förtrycka som en del av kulturen, gör vi alla muslimer en otjänst, menade Gunnar Hökmark.

Lena Posner Körösi visade med sitt anförande hur den lilla judiska minoriteten i Sverige känner sig hotad. Radio Islam fortsätter att bedriva grov antisemitisk propaganda, utan att något görs för att stoppa dem.

- Man skyller på att hemsidan ligger på en server i USA, sade Lena Posner Körösi. Men det har gått att blockera utländska barnporrsajter, varför går det då inte att blockera något som är lika allvarligt, nämligen hets mot folkgrupp. Sverige har blivit en tummelplats för personer som utnyttjar den svenska yttrandefriheten för att sprida sitt gift, menade Lena Posner Körösi bland annat.

Heléne Lööw uppehöll sig bland annat vid en undersökning bland skolelever som enligt Lööw visar på ett "förfärande resultat". Antisemitismen är enligt denna undersökning utbredd både bland muslimska ungdomar och vanliga svenska ungdomar. Hennes statliga verk Forum för levande historia förser skolor med material som ska motverka antisemitism och främlingsfientlighet. Bland annat har man tagit fram en skolutställning om Förintelsen.

- Ytterst handlar kampen mot antisemitism om mänskliga rättigheter, sade Helene Lööw. Hon beklagade att Forum för levande historia är ett väldigt litet verk med små resurser.

Den israeliske journalisten Dick Haas, som har svenskt ursprung, var ytterst kritisk mot Mellanösterndebatten i Sverige.

- Det svenska samhället är sjukt. Här finns inget klimat för en fri debatt, sade Haas bland annat. Det är sämre idag än för 20 år sedan. Nyhetsförmedlingen är obalanserad, ibland rentav propagandistisk. Terrororganisationernas versioner av inträffade dåd rapporteras som sakliga nyheter. Okunnigheten om Islam, som är den mest politiserade av de tre stora världsreligionerna, är fundamental. Och obehagliga sanningar glider alltid bort i en förtunnad luft i det svenska mediaklimatet, menade Haas.

Siewert Öholm gjorde sitt bästa för att komma med relevanta frågor och styra inläggen från publiken. Men ibland hettade det till och Öholm tvingades ta till skarpa ord för att få ordning på debatten. Mellanöstern upphör aldrig att uppröra och beröra.

Rikskonferens

Samfundet Sverige-Israels rikskonferens hålls i år i Växjö där vi har haft glädjen att se lokalsamfundet återstartas under hösten med Andreas Olofsson som ordförande.

Konferensen äger rum 13-14 maj och temat för konferensen är "Fredens vänner och fiender i Mellanöstern". Programmet kommer att finnas på Samfundets hemsida www.sverige-israel.org.

För ytterligare information kan du kontakta Bengt-Ove Andersson, 0221-81036, sekr@sverige-israel.orgTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.