Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

OrganisationerSida ger bistånd via underleverantörer i Sverige till solidaritetsarbete i Sverige. Bland annat har han stöttat det s.k. Fredsloppet den 10 september i Göteborg med 250 000 kronor. Dess huvudparoll var "Bojkotta Israel - Leve Palestina".

Ska vi skattebetalare verkligen behöva betala för detta?, undrar Lisa Abramowicz, generalsekreterare i Svensk Israel-Information

Ur kurs!

"Fredsloppet" arrangerades av Proletären FF och Revolutionär Kommunistisk Ungdom, RKU. Sidas informationschef Johan Åkerblom försvarar det generösa biståndet till att Sida ska stödja mångfald. Vad betyder detta uttalande egentligen?

Proletären FF är Kommunistiska Partiets (tidigare KPML-R) fotbollsförening och idrottsklubb och samtidigt en utmärkt inkomstkälla för olika revolutionära jippon. RKU är Kommunistiska Partiets ungdomsorganisation.

Johan Åkerblom hävdar när han försvarar Sidas ställningstaganden, att "i kritiken påstås att RKU och Proletären FF bedriver kampanjer mot Israel" och menar tydligen att så inte är fallet. Detta är ett makalöst exempel på desinformation av en informationschef, tillika en stödd av skattemedel.

Man behöver inte vara särskilt slipad för att konstatera vad dessa revolutionärer står för, det är bara att gå in på RKU:s eller Kommunistiska Partiets hemsidor och se att kampanjer mot Israel är just precis vad de bedriver. Dessutom för de en kampanj för att terrororganisationerna al-Aqsa-martyrernas brigader och PFLP, båda skyldiga till många självmordsdåd i Israel, ska tas bort från EU: s terrorlistor.

Kampen mot Israel är den verkliga fixstjärnan i den revolutionära utrikespolitiken. Det framgår tydligt på deras hemsida där bland annat israeliska produkter listas med uppmaningen om bojkott. I de senaste årens förstamaj tåg och demonstrationer bl.a. mot Förenade Israelinsamlingens årliga evenemang, har organisationerna gått med banderoller med budskapen "Krossa Israel - Leve Palestina" och "För en Global Intifada". Deras syn på Israel rör sig inte om kritik av enskilda företeelser som Israels rätt att bygga en barriär, utan vill helt enkelt att Israel ska utplånas från kartan.

För ett drygt år sedan stödde Sida en antiisraelisk ungdomskonferens anordnad av samma revolutionära gäng, dit bl.a. flygplanskaperskan Leila Khaled hade bjudits in. Då var beloppet blygsammare, cirka 90 000 kronor. Khaled kom inte, men konferensen ägde rum och ett av huvudsyftena även på detta evenemang var att få PFLP bortplockad från EU:s terrorlista. Betydande kritik riktades mot Sida såväl externt i media och i riksdagen som internt i Sidas styrelse.

Och nu är de där igen! Det måste fattas någon slags demokratisk kompass hos Sidas ledning.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.