Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

OrganisationerSamfundet
Sverige-Israel

Följ med oss under hösten

I höst finns det två alternativ för dig som vill följa med till Israel. Den första resan går mellan den 31 oktober till 7 november och är en traditionell resa med besök på de viktigaste platserna i Galiléen och Jerusalem.

Den andra resan äger rum 13-19 november. Den är mer en typisk Samfundsresa med övernattningar i Jerusalem och Tel Aviv.

Vi börjar i Jerusalem och stannar där i fyra dagar. Vi kommer bland annat att träffa Göran Larsson på teologiska institutet och professor Raphael Israeli som föreläser om islam och terrorism. Vi besöker utställningen på Jaffa Road "Swedish children love Jerusalem" samt tar oss till den nyss invigda utställningen på Yad Vashem.
Dessutom kommer vi att besöka olika sociala institutioner. Förhoppningsvis träffar vi någon av de svenska journalisterna på plats. För att få höra hur araberna ser på läget nu kommer vi även att få träffa en av dem.

På väg mot Tel Aviv besöker vi barnbyn Neve Michael och träffar även vår systerförening i Natanya. Under två dagar i Tel Aviv kan vi njuta av bad och promenader. Bland annat finns ett besök på antikmarknaden på Dizengoff Square inplanerat och besök i Jaffa med bil eller via vandring.

Läs mer om resorna på vår hemsida: www.sverige-israel.org eller kontakta Lars-Åke Hallin på 08-7126139 eller Lotta Jansson på 013-213430.


Riksårskonferens

Foto Franz T. Cohn
Samfundet Sverige-Israels riksårskonferens 2005 hölls den 21-22 maj. Kristianstadssamfundet stod som värd för ett uppskattat arrangemang, som hade samlat cirka 90 deltagare från hela landet.

Temat var "Demokratins villkor i Mellanöstern - Israel, och hotet från terrorism och kärnvapen." Kristianstads kommunfullmäktigeordförande Bo Christiansson hälsade välkommen vid lördagslunchen, varefter årsmötet avhölls. Vid seminariet talade först Peter Wolodarski, ledarskribent på Dagens Nyheter och berörde Europas brokiga förhållande till Israel. Professor Kristian Gerner uppehöll sig vid antisemitismen och Israel, och riksordförande tillika EU-parlamentariker Gunnar Hökmark drog en linje från Warszawaupproret till den judiska statens betydelse. Mouna E Zadeh, medlem i Iranska akademikers förbund, talade om chansen till en demokratisk utveckling i Iran, samt det hot Iran utgör.

Därefter vidtog panelsamtal där även riksdagsledamöterna Cecilia Wikström och Annelie Enochsson deltog. Moderator under hela helgen var Siewert Öholm. Seminariet fortsatte på söndagen, och först ut var Magnus Norell, Mellanösternexpert och forskare vid FOI. Därefter deltog representanter för de ungdomsförbund som initierade Måndagsrörelsen för demokratisering i Mellanöstern, Andreas Olofsson, Oskar Öholm samt Patrick Krassén. Israels ambassadör Eviatar Manor höll sedan ett mycket uppskattat tal, på svenska.

Konferensen avslutades med ett kort anförande av Gunnar Hökmark.

Föredragen kan beställas till självkostnadspris via vår hemsida: www.sverige-israel.orgTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.