Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

OrganisationerSamfundet
Sverige-Israel
EU måste fördöma förtrycket!

Under decennier har den europeiska politiken mot Mellanöstern präglats av brist på ifrågasättande av våldets och förtryckets krafter. Ibland har man till och med i praktiken valt att ge förtryckarna och de totalitära ledarna politisk och ekonomiskt stöd i tron att de varit företrädare för sina folk.

Av Gunnar Hökmark, riksordförande i Samfundet Sverige - Israel och ledamot av Europaparlamentet

Många i Europa anser att det inte finns utrymme för att kräva demokrati och respekt för mänskliga fri- och rättigheter i den arabiska och muslimska världen. Det europeiska perspektivet på den muslimska världen domineras av terrorister, fanatiska islamister och ett dogmatiskt prästerskap bortom påverkan och ansvarstagande. Det leder till en politik som osynliggör de goda krafterna och förtränger kraven på frihet och demokrati.

Vi måste sluta betrakta våldet och hatet i Mellanöstern som ofrånkomliga fenomen som ingen bär ansvar för. Det finns ingen anledning att betrakta muslimska ledare som utan ansvar för sin politik. Den iranska regimen understödjer, via bland annat Hizbollah, terrordåd och självmordsbombningar i både Israel och Irak. Det är väl känt både bland israeler och företrädare för den palestinska myndigheten att Hizbollah aktivt värvar palestinier för terror med ersättning på upp till 100 000 dollar. För att bidra till fredsprocessens stabilitet måste det nu vara ett absolut krav på Iran att upphöra med denna verksamhet.

I de förhandlingar som Tyskland, Frankrike och Storbritannien idkar med stöd av EU har man lovat eftergifter till den iranska regimen och att den iranska motståndsrörelsen ska vara terroriststämplad även i framtiden utan att man agerat för att Iranstödda Hizbollah ska terrorstämplas. Kravet på Iran är bara att regimen ska tala om att man för tillfället inte utvecklar egen förmåga att framställa kärnbränsle. Samtidigt utvecklar Iran medeldistansmissiler med det klart uttalade målet att kunna nå Israel men även Europa.

Passiviteten inför den iranska diktaturens politik är bara ett exempel på att det behövs en ny politik för att EU ska kunna ge ett tydligare bidrag till fredsprocessen i Mellanöstern. Europa måste ge sitt stöd till de demokratiska och frihetsinriktade krafterna samtidigt som vi måste fördöma förtrycket och de som ansvarar för det. Det behövs demokrati för fred och det kräver stöd till demokrater och inte till dem som håller sig vid makten genom våld mot sina egna medborgare.Textlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.