Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

OrganisationerSamfundet
Sverige-Israel
Styrelsen på besök i Israel

Samfundet Sverige-Israel genomförde en innehållsrik och inspirerande styrelseresa i Israel mellan 5-13 november. Här kommer några spridda nedslag.

Resan inleddes redan innan vi bordade planet med kaffe hemma hos ambassadör Eviatar Manor. Lördag kväll bjöds vi hem till förre ambassadören Zvi Mazel med fru i Beit Hakerem. Vi fick sällskap av riksdagsledamot Annelie Enochson och doktor Göran Larsson. Söndag förmiddag gjordes ett besök vid Keren Hayesods huvudkvarter i Jerusalem, där vi informerades om arbetet för att hjälpa terroroffer. Vi fick samtala med en ung kvinna som överlevde en terrorbombning för några år sedan. Hon berättade om den långa och svåra vägen tillbaka till ett normalt liv. Måndagen gjorde vi ett besök i Knesset där vi hann träffa Nissan Shlomiansky, partiledare för nationalreligiösa partiet, och diskutera det planerade tillbakadragandet från Gaza. Vi träffade MEMRI:s chef Yigal Carmon och dess Skandinavien-chef Marie-Hélène Boccara, som gav oss hoppfulla exempel på en begynnande arabisk självkritik i vissa arabiska massmedia. På kvällen var Naftali Tamir, chef för norra Europa-avdelningen på UD, värd för en trevlig middag.

En dag tillbringade vi i sällskap med vår systerförening Israel-Sverige. Fred Bindefeldt ville visa oss en del av det moderna Israel med fokusering på dataindustrin. Efter sightseeing i Tel Aviv bjöd Fred på en fantastisk lunch hemma hos sig, där vi fick träffa Sveriges ambassadör Robert Rydberg. Därefter anslöt ordföranden Natan Eilenberg och vi åkte till "Silicon Alley", i utkanten av Tel Aviv. Vid filmvisningen och föredraget fick vi en uppfattning om hur omfattande och viktig dataindustrin är i Israel.

Gruppen besökte Jerusalem Centre for Public Affairs, där vi träffade professorn och islamexperten Raphael Israeli som föreläste över de israeliska arabernas tredubbla identitet som israeler, araber, och i de flesta fall även muslimer, och den problematik detta innebär. På väg till Haifa besökte vi bosättningen Ariel på västbanken. Vi togs emot av borgmästaren och fick höra om livet där. I Haifa besökte vi också Technion, och fick en guidad visning. "Headhunters" från data- och vetenskapsanläggningar runtom i världen verkar hålla koll på alla som utexamineras från Technion.

I Haifa bodde vi i livliga Hadar, inte långt från Bet Hagefen, ett kulturcenter för arabisk och judisk kultur. Sedan flera år anordnar staden "festernas fest" då de firar Ramadan, Chanukka och jul under veckosluten i november och december. Konstpromenaden i Wadi Nisnas är en intressant turistattraktion. En mycket givande vistelse i Israel.

Lotta Jansson, Bengt-Ove AnderssonTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.