Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

OrganisationerÄr Israel orsaken till terrorn i Mellanöstern, eller en bekväm syndabock? I den muslimska världen är svaret det första alternativet, Israel är orsaken till terrorn. Men den tesen har spritt sig långt över världen och är numera allmängods i väst.

Den omvända dominoteorin

Av Lisa Abramowicz, ordförande i Svensk Israel-Information.

Författaren Anita Goldman skrev i oktober 2001 mycket träffande om den omvända dominoteorin: om/när palestinierna får sin egen stat och den israeliska ockupationen av Västbanken och Gaza har upphört, ska som i ett slag "Fredens trollspö upphäva krigen i Irak och Afghanistan, förtrycket mot kvinnor, alla andra religiösa och etniska konflikter liksom den väl omvittnade underutvecklingen i regionen försvinna".

Men vad handlar egentligen konflikten mellan israeler och palestinier om? Den har pågått i 56 år på ett område ungefär lika stort som Småland, en smal remsa mellan Medelhavskusten och öknen i öster, med ungefär samma antal invånare som i Sverige. Ändå är Mellanösternkonflikten den hetaste i världen när det gäller både nyhetsbevakning och kommentarer. Är det p.g.a. dödstalen?

Räknar man de senaste fyra årens lågintensiva krig, Intifadan, så har ca 4 500 personer dödats och över 30 000 personer skadats. Det är färre än antalet dödade och skadade i trafikolyckor i dessa områden. Jämfört med andra konflikter där muslimer var/är inblandade de senaste 25 åren är Israel-Palestinakonfliktens offer få: Kriget Iran/Irak skördade över en miljon liv, i Tjetjenien har över tio procent av befolkningen, 160 000 människor, dödats de senaste tio åren, i Sudan har över 100 000 människor dödats de senaste två åren och ytterligare två miljoner människor är på flykt. Kriget i Irak har skördat minst 20 000 döda på 18 månader.

59 procent av EU: s befolkning anser att Israel är det största hotet mot världsfreden.
Men upprördheten i FN, i den muslimska världen och i media över dessa konflikter är dämpad i jämförelse med Israel-Palestinakonflikten. I FN: s olika organ, såsom FN: s Kommission för mänskliga rättigheter, ägnas minst 30 procent av antagna resolutioner åt att fördöma Israel. Sällan eller marginellt nämns arabisk skuld.

Enligt en opinionsundersökning i EU för ett år sedan ansåg 59 procent av EU:s befolkning att Israel var det största hotet mot världsfreden. Inte Nordkorea, Irak eller Iran utan Israel!

I Sverige sade för något år sedan förre KD-ledamoten i Europaparlamentet, Anders Wijkman, att lösningen på Mellanösternkonflikten är nyckeln till freden i världen. Ärkebiskop KG Hammar säger att "Om det inte är fred i tillvarons hjärta, kan det inte bli fred i övriga världen" (och bedriver bojkottskampanj mot Israel som enda land i världen). Liknande saker säger många, från utrikesminister Laila Freivalds till förre Nobelstiftelsens VD Stig Ramel.

Anita Goldman igen: "Men jag tror det finns djupare, och ofta omedvetna, motiv till engagemanget. Israel får dubbelt bära det europeiska "dåliga samvetet". Den judiska staten utmålas som den "sista" europeiska utposten i tredje världen och symboliserar det onda europeiska samvetet över kolonialismen. Samtidigt bär européer på ett, också ofta omedvetet, kollektivt dåligt samvete över det exempellösa folkmordet på judarna på europeisk mark. Det är här, snarare än i en verklig geopolitisk betydelse, som rötterna till det starka och så emotionella engagemanget för Israel-Palestinakonflikten ligger. Men detta är inte en "Mellanöstern-problematik". Utan ett europeiskt problem."

"Felet" med Israel är troligen att landet ses som en utböling, trots att en majoritet av befolkningen har sina rötter i Mellanöstern och Nordafrika. FN:s delningsplan från 1947 har aldrig riktigt accepterats i världen. Israel är inte felfritt och saklig kritik mot landet är legitim. Men att utnämna Israel till orsaken till terrorn i världen är inget annat än en negativ särbehandling av landet. Israel är ett problem för den muslimska världen, främst ett attitydproblem.

Den dag Israel är deras största problem är jag den förste att gratulera, för det betyder att de har lyckats göra någonting åt fattigdomen, förtrycket och stagnationen i regionen.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.