Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

OrganisationerSamfundet
Sverige-Israel
Aktiva Kalmar

Ett ungt och mycket aktivt lokalsamfund finns i Kalmar. Det startades den 9 september 2001 och har nu drygt 50 medlemmar. Ordförande är Hanna Zonabend. Flera av styrelsemedlemmarna har nära kontakter med Israel. Kassör Yona Ella är född och uppvuxen i Jerusalem där han bland annat arbetat som guide och taxichaufför. Han är gift med Ite som också är styrelsemedlem. Både Ite och Yona studerar på Kalmar Högskola.

Förra vintern kunde de förlägga sina praktikplaceringar i Jerusalem under några månader. Yona praktiserade på miljöministeriet och Ite arbetade på ett barnhem för mycket tungt socialt belastade barn. Under årsskiftet genomförde Kalmarsamfundet en Israelresa med Yona som guide. I Jerusalem var alla med när Hanna Zonabends son, Markus gjorde sin Bar Mitzva i Jerusalem.

I föreningen finns också Gunilla Håkansson som vi kunde läsa om i förra numret av Menorah. Den mångsidiga Gunilla har under sina täta vistelser i Israel bland annat uppträtt med sin dockteater. I november ställde hon ut tavlor på Jerusalems kommunala konsthall.

En annan aktiv medlem är historieprofessorn K-G Jan Gustavsson som haft en föreläsningsserie om det judiska arvet, judisk och arabisk mentalitet och antisemitismens historia.

Vid ett flertal tillfällen har Kalmarsamfundet deltagit vid högtider och festligheter i Norrköpings synagoga. Likaså hejade man på Israel vid EM i basket i Norrköping.

Lotta Jansson
Vice ordförande Samfundet Sverige-Israel


Sverige och Europa - tänk om!

Den svenska och europeiska politiken mot Mellersta Östen präglas av paradoxer och en bristande förmåga att se skillnaderna mellan demokrati och diktatur.

Iran erkänner inte Israels rätt att existera och utvecklar, av allt att döma, anrikat uran med sikte på kärnvapen. Den iranska regimen är en brutal diktatur som finansierar terroraktioner riktade mot Israel och har som mål att eliminera denna nation. Landet har med nordkoreansk hjälp byggt en medeldistansmissil, Shahab 3, med det tydliga målet att kunna nå Tel Aviv. Istället för att fördöma den iranska regimens terrorfinansiering har EU fört upp den iranska motståndsrörelsen på terrorlistan.

Israel är en demokrati och bland sina grannar, den enda demokratin. Det är en vital och dynamisk stat som uppehåller demokrati och mänskliga fri- och rättigheter för fler araber än vad någon av arabvärldens regimer gör. Till skillnad från alla andra medlemsländer i FN hotas Israel ständigt att utplånas som stat av sina grannar. I avvaktan på ett fredsavtal med säkra och erkända gränser, och en palestinsk politik som stoppar terror istället för att tillåta den, ockuperar Israel Västbanken.

Syrien är en brutal diktatur som utan skäl ockuperar Libanon med militär trupp. Landet bidrar till terror och förhindrar en sund och demokratisk utveckling i Libanon.

Den europeiska politiken mot denna del av världen präglas främst av hårdför kritik mot Israel och kompromisslösa krav på tillbakadragande från ockuperad mark, försonlighet mot Iran, passivitet gentemot Syrien och kluvenhet gentemot utvecklingen i Irak.

Sverige och Europa behöver tänka om, om vi ska kunna bidra till en fredlig utveckling i denna del av världen. Det är inte den lilla demokratin, utan de stora diktaturerna, som hotar freden.

Gunnar Hökmark
Ordf. för Samfundet Sverige-IsraelTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.