Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

OrganisationerBro mellan judar och kristna

Det judiska Stockholm besöks med buss varje år. Här i Gamla Stan, där Stockholms första synagoga fanns till 1870.

Både judiska och kristna talare är föredragshållare hos Israelgruppen i Betlehemskyrkan, Stockholm. Gruppen är en del av kyrkans församlingsverksamhet, men samtidigt ett "öppet torg", som skapat en bro mellan judar och kristna.
Text och bild: Tor Carlid

Betlehemskyrkans Israelgrupp bildades våren 1996 och är en ekumenisk öppen grupp som samlar kristna deltagare från många olika kyrkor och samfund i hela Storstockholm. Dessutom deltar allt fler judiska vänner.

Bland annat studerar man vad som händer i Israel, de judiska helgerna och deras betydelse för de kristna. Man anser sig ha mycket att lära av Pesach och Simchat Torah, till exempel.

- Vårt allra viktigaste ämne är de kristnas judiska rötter. Aposteln Paulus säger i Romarbrevet 11, att vi kristna har blivit inympade i det äkta olivträdet, det judiska folket. Denna upptäckt har gett oss deltagare en ny glädje och en ny dimension i vårt kristna arv, säger Anneli Larsson, en av initiativtagarna bakom gruppen.

Hösten inleddes med att Kaj Engelhart, från Samarbetsrådet för judar och kristna, talade om "Mötet med judendom i Östeuropa" och avslutas i december med att Ulf Cahn från Förenade Israelinsamlingen talar om den judiska helgen Chanuka.

Gruppen är öppen för alla. Mellan 70 - 100 deltagare samlas var tredje fredag uppe på Café Utsikten, Rehnsgatan 20 i Stockholm. Där äter man en enkel måltid, lyssnar på föredrag och ges tillfälle till frågor.

Gruppen leds av Anneli Larsson, Tor Carlid, Gertrud Lindby, Berith Ståhl, Tommy Hagström och Leif Fjällberg.Textlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.