Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

OrganisationerEtt skepp kommer lastat

De har hjälpt mer än 100 000 judar från det forna Sovjetunionen att flytta till Israel. Från att det första fartyget lämnade Odessas hamn 1991 till idag har organisationen Ebenezer Emergency Fund verkat i det tysta. Magnus Hansson och hans fru Berit arbetar för organisationen i Sverige.
Av Kerstin Gustafson

Ebenezer Emergency Fund är en organisation som hjälper judar från forna Sovjetunionen att flytta till Israel. Magnus Hansson, som arbetar för organisationen i Sverige, betonar att Ebenezers verksamhet inte har med missionerande att göra.

- Vi arbetar utifrån vår kristna tro men vi försöker inte påverka människor.

Magnus Hansson hänvisar till både Gamla och Nya Testamentet där judarnas återvändande till Israel beskrivs. Profeten Jesaja i Gamla Testamentet liknar till exempel judarna vid duvor som flyger hem.

Ebenezers verksamhet startade under Gulfkriget 1991. Gustav Scheller betraktas som organisationens grundare. Han kom från Schweiz men var bosatt i England. Det är också i England som huvudkontoret ligger.

Arbetet startade med att Ebenezer tillsammans med Jewish Agency betalade för tre flygresor till Israel för sammanlagt 720 personer. Idag har Ebenezer en egen organisation med cirka 40 kontor i Forna Sovjetunionen, men samarbetar bland annat med Jewish Agency. De som arbetar för Ebenezer åker till olika platser i forna Sovjetunionen, till Ukraina och Ryssland och söker upp judiska grupper. Ett sätt att nå dem är via synagogor där Ebenezer berättar om sin organisation samt om Bibelns löften om återvändande.

- En del känner redan till Ebenezer. Andra vet knappt att det finns ett land som heter Israel.

Magnus Hansson berättar att många judar är misstänksamma och ibland direkt avvisande mot medarbetarna. Han tror att det beror på att det är en kristen organisation och vissa tror att de missionerar.

- Men vi berättar om vår verksamhet och sedan låter vi dem tänka över erbjudandet. En del har ändrat sig när vi kommer tillbaka.

Varje år går flera seglingar från Odessas hamn till Haifa. På varje båt finns 350 kojplatser reserverade för olim (invandrare). För närvarande är det en israelisk redare som äger fartygen men Ebenezer har också använt ryska och grekiska båtar. Resan tar tre dygn och i början av färden är en del oroliga och rädda. Detta ändras dock under färden och när de kommer fram.

- De får ett fint mottagande i Haifa. Många har vänner och släktingar som möter dem och de tar med sig vin och frukt. Det är verkligen fest.

Lite mer än hälften reser emellertid med direktflyg från olika delar av Ryssland till Tel Aviv.

Vad händer sedan i Israel? Ebenezers uppdrag är att hjälpa judarna till Israel men de måste ha visum och ett godkännande från den israeliske konsuln, något som ordnas innan avresan.

Mycket av Ebenezers arbete består just i att hjälpa till med att hitta, eller återskapa förlorade dokument, en process som kan ta många månader.

Arbete och bostad kan Ebenezer inte ordna men de har kontakt med organisationer i Israel som hjälper till. Organisationen "Streams in the Desert" erbjuder till exempel boende för äldre och sjuka som inte har släkt i Israel.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.