Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

OrganisationerSamfundet
Sverige-Israel
Rikskonferens i Kungälv

Södra Bohuslän stod i fager försommargrönska, när medlemmarna i Samfundet Sverige-Israel samlades till Rikskonferens i Kungälv i början av maj. Helgen inleddes med en kulturafton, som övergick i shabatmåltid på fredagskvällen.

Göteborgs judiska församlings andlige ledare, Peter Borenstein, introducerade fredagsmiddagen. Han berättade varför shabat firas, hur man firar, vilka böner som läses och vad de innebär.

Lördagsförmiddagen ägnades åt en utflykt till närliggande Marstrand. På Marstrand finns ännu den lokal kvar, som på 1780-talet gjordes till synagoga.

Efter obligatoriska årsmötesförhandlingar öppnade Gunnar Hökmark, SSI: s riksordförande, konferensen officiellt. Förstesekreteraren på Israels ambassad, Ran Yaakobi, informerade om det aktuella läget i Israel och uppmanade oss att stå upp för Israel och besvara frågor uppriktigt och sant och utan att vara rädda.

För att kunna leva upp till detta krävs kunskap och träning. Vi fick bådadera genom ett stort antal genomtänkta föredrag och diskussioner, genom en kort videovisning av arabisk propaganda och genom en tankeväckande övning i argumentation och motargumentation.

Ett förfärande exempel på indoktrinerande film som Marie-Hélène Boccara visade, skildrar ett brutalt mord på en liten pojke, vars blod de till religiösa judar utklädda arabiska skådespelarna planerar att använda för att baka matza, osyrat bröd, till pesach. En gammal antisemitisk lögn som alltså än i dag används i den anti-israeliska och anti-judiska propagandan.


Ingegerd Norin och Ella Hilliges
Eftersom Göteborgsavdelningen var värd medverkade många göteborgare. Från Stockholm kom bland andra Lisa Abramowicz, ordförande för Svensk Israelinformation, de unga kdu- respektive muf-politikerna Andreas Olofsson och Elias Wästberg. Alla tre gjorde korta inlägg med information från och argumentation för Israel. Moderator var Siewert Öholm, Göteborgsstyrelsens ordförande. Han eldade "motståndarna" på golvet till angrepp på talarna, som fick tillfälle att slipa på sina argument och ge svar på tal.

Eva Hermelius
frilansjournalist


Låt inte diktaturer härja fritt!

"Om inte EU kan bidra till frihet och demokrati i arabvärldens diktaturer så urholkar vi också förutsättningarna för frihet och fred för såväl palestinier som israeler."

Med de orden ville jag i mitt första anförande i Europaparlamentet peka på en av de viktigaste utmaningar Europa och EU har på sin utrikespolitiska agenda. Terrorn och diktaturerna i Mellanöstern är ett hot mot demokrati och säkerhet även i Europa. De utgör ett ständigt hot mot staten Israels överlevnad, oavsett vilken politik som förs i Israel eftersom de bygger på ett hat bortom förnuftet. Men terrorn och diktaturerna innebär också att människor i den arabiska världen förnekas den frihet och säkerhet som är avgörande för att de skall kunna leva i fred och demokrati.

Om Europa inte vidgar utrymmet för dem som vill ha en demokratisk utveckling låter vi diktaturen härja fritt. Genom att istället angripa terrorns och hatets ledare, och genom att ställa krav på att ansvarsfulla palestinska och arabiska ledare ska sätta stopp för deras verksamhet, lägger vi en grund för att israeler och palestinier skall få leva i fredliga samhällen präglade av respekt för andra människor och för människolivet.

Det är konstigt att denna tanke kan upplevas som radikal. Lika radikal som den en gång var när kraven ställdes på frihet och demokrati i Östeuropa.

Gunnar Hökmark
Ordförande för Samfundet Sverige-IsraelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.