Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

OrganisationerSvensk Israel-Information
Eli Göndör

En kontroversiell barriär

Ehud Barak lade fram idén om en barriär som skulle skilja Israel från de palestinska områdena. Principen var enkel; kan Israel inte nå en diplomatisk överenskommelse, utan tvingas till dagliga strider och dödade israeler, är det bättre att dra sig tillbaka.

Sharon var då i opposition. Han uttryckte starkt motstånd mot förslaget med motiveringen att det i förlängningen både skulle placera bosättningar utanför Israel och samtidigt vara en seger för våldet.

Sedan våldet blossade upp igen i september 2000 har israeler och palestinier gjort varandra mycket illa. Men det är inte bara terrorn som ställer till problem. Flera funktioner i det israeliska samhället har inflammerats på grund av den öppna trafiken mellan Västbanken, Gaza och Israel.

Israel har världens högsta bilstöldsförsäkring. Bilar av alla modeller och färger stjäls från Israel och säljs billigt på Västbanken. Israel har vid flera tillfällen vädjat till den palestinska myndigheten om hjälp med att stoppa stölderna. Den första tydliga aktionen i syfte att bekämpa denna systematiserade industri var då Abu Mazen samlade stulna bilar till ett stort bål på Västbanken direkt efter sitt tillträde. Men det är inte bara bilar som stjäls. Allt från jordbruksmaskiner till plantor tas för att sedan säljas på Västbanken. Barriären minskar antalet stölder.

Sedan 1967 utvecklades en destruktiv samexistens mellan Israel och de palestinska områdena i fråga om arbetskraft och försörjning. Israel hittade i billig arbetskraft hos palestinierna som å sin sida fick möjlighet till intäkter som de aldrig tidigare kunnat drömma om. Detta ledde tyvärr till att det palestinska samhället aldrig utvecklade en egen ekonomisk infrastruktur. I och med att terrorn ökade, beslutade Israel att minska den palestinska arbetskraften som tidigare varit självklar och okontrollerad till att omfatta endast palestinier med arbetstillstånd. Samtidigt började det palestinska styret få in pengar från världssamfundet. Mycket av pengarna förstördes genom korruption istället för att utveckla arbeten på Västbanken och Gaza. Arbetslösheten bland palestinier ökade till skyhöga siffror. Det blev allt vanligare med palestinier som smög sig in och tog svartarbeten i Israel vilket även de israeliska arbetsgivarna kan lastas för. Barriären förhindrar att illegal arbetskraft kommer till Israel.

Det finns egentligen inget intresse för Israel att befinna sig på Västbanken eller Gaza. Det kostar för många soldaters liv och för mycket pengar. Anledningen till att Israel trots allt inte lämnat områdena är naturligtvis bosättningarna, men också möjligheten att bekämpa terrorn på Västbanken och Gaza innan den når Israel. Stängslet runt Gaza har förhindrat terrorn därifrån. Det samma kommer att ske med barriären runt Västbanken. Antalet vägspärrar på Västbanken kommer att kunna minska betydligt.

Det palestinska styret fick in pengar från världssamfundet. Mycket av pengarna förstördes genom korruption istället för att utveckla arbeten på Västbanken och Gaza.
Foto: Sasson Tiram
Under Barak erbjöds Arafat vad den israeliska fredsrörelsen tjatat om sedan sextiotalets slut. Erbjudandet, likt alla tidigare bud, skulle utesluta våldet som alternativ. Det var Arafats skyldighet att bemöta Baraks förslag med ett motförslag, inte med våld. Färdplanen är det senaste försöket. I den första fasen är det palestiniernas skyldighet att få slut på allt våld. Alla illegala vapen ska samlas in och alla kombattanter ska ställas under ett befäl. I ett försök att tillmötesgå den palestinska myndigheten utökade Israel antalet arbetstillstånd för palestinier och bestämde sig dessutom för att evakuera en rad utposteringar som byggts upp av bosättarrörelsen. Syftet med den första fas var att få parterna tillbaka till läget september 2000, en nivå varifrån fortsätta förhandlingar var möjliga. Den första våldshandlingen kom vid Erezövergången, passagen mellan Israel och Gazaremsan, genom vilken palestinier med arbetstillstånd tar sig till Israel. Terrorister från Hamas sköt mot den bevakning som kontrollerar övergången. Därmed stängdes den för ett par dagar och arbetslösa palestinier förblev arbetslösa.

Otaliga terrordåd mot Israel under Mazens tid fick inga andra konsekvenser än mördade israeler. Den israeliska regeringen ansåg att han behövde tid för att hitta en lösning på sin mycket svåra situation. De förklarade för kritiska israeliska medborgare att det krävdes tålamod och fortsatta ansträngningar. Men allt fortsatte; stölderna, terrorn, smyginflyttning av palestinier in i Israel. En uppenbart oförmögen palestinsk ledning tycks varken ha viljan eller möjligheten att lösa problemet. Barriären kommer förhoppningsvis lösa en del av problemen Israel står inför. Dess sträckning kommer att avgöra hur kontroversiell den blir.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.