Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

OrganisationerSamfundet Sverige-Israel
Norma Wiel-Berggren

Vi kastas mellan hopp och förtvivlan

Som medlemmar i Samfundet och trogna Israelvänner frågar vi oss ideligen: Ska det aldrig ta slut?

Israel, den enda demokratin i Mellanöstern, är ju omringad av mångtusenhövdade arabstater. Var dag medför nya jobsposter om intifadan, självmordsbomber, anlagda bränder. Man må tycka vad man vill om Ariel Sharons strategi, faktum kvarstår att våra vänner i Israel behöver allt vårt stöd. Därför måste vi försöka lätta deras orimliga börda mitt i den skoningslösa verkligheten.

Hur kan de stå ut med gränslös otrygghet? Hur orkar en mor sända barnen till skolan medveten om att allt kan hända? Hur orkar föräldrar ta farväl av sin son eller dotter som inställer sig till militärtjänst?

Det är så lite vi kan göra för våra israeliska vänner men om inte annat kan vi ringa, skriva, mejla, höra av oss ofta! Finnas vid deras sida, psykiskt och kanhända även fysiskt. Allra bäst förstås själva dela deras vardag, om ock en kort tid. Tyvärr har alltför få tid, råd, hälsa eller möjlighet att resa dit. Därför är det så viktigt att israelerna kan lita på vår vänskap och medkänsla.


Ran Yaakoby
- ny talesman för Israels ambassad i Stockholm

Ran Yaakoby När vi söker goda argument att bemöta antipropagandan i pressen eller vill bjuda medlemmarna på en frågekväll kan Ran Yaakoby ställa upp. Med akademiska examina i bagaget är den sympatiske "sabran" beredd på att svara på många skiftande frågor. Efter Oslo-avtalet 1993 knöts han till UD, dit han återkom efter ett år vid generalkonsulatet i Sao Paolo. Han talar hebreiska, engelska och portugisiska och får nu lära sig svenska. När det gäller argument är hans bästa råd att påminna om hur staten Israel blev en räddning för världens förföljda judar.

- Det gäller att försöka byta ut de negativa påståendena mot ett positivt tänkande, säger Ran Yaakoby och konstaterar att faran att bli överfallen i Sverige är avsevärt större än risken att drabbas av en bomb i Israel, landet som på bara 55 år åstadkommit en så ojämförlig utveckling trots ofred och kriser.


Flykten över Öresund

Gunnar Nilsson
Gunnar Nilsson vid 50-årsfirandet 1993.
60-årsminnet högtidlighölls i Helsingborgssamfundets regi med Bengt Andersson som primus motor. 125 deltagare mötte upp till det väl förberedda tredagarsseminariet i Mölle och Höganäs. Danske f d kommunikationsministern Arne Melchior var minnesgod huvudtalare. Själv var han en av de danska flyktingarna. Tulltjänstemannen Gunnar Nilsson, som hade lyckats "köpa" danska fiskebåtar för färden över sundet, dokumenterade noga vid ankomsten till Mölle alla båtar och flyktingar. Nyss fyllda 88 ville Gunnar Nilsson nu vara med vid högtiden för att minnas och möta forna vänner. Bengt Andersson, som i skolåldern stoppade halmmadrasser åt flyktingarna i skolans gymnastiksal, bidrog vid seminariet med minnen från tiden då vänskapen med den blivande staten Israel grundades.


Carina Jarlsbonde

Carina Jarlsbonde Carina, som studerar judaistik vid Teologiska institutionen i Lund, har ända sedan barnsben varit fascinerad av det judiska och därför blivit en aktiv kämpe mot antisemitismen. I stort har Carinas liv formats till en lång resa genom världen, där hon framfört sitt budskap. Hon har bott i Sydamerika och Surinam, på 1990-talet arbetat på AMI-centret i Jerusalem och som frikyrkopastor även föreläst i Europa, bland annat i Spanien, Ungern, Polen och öststaterna. I dag är hon knuten till Lekebergskyrkans ekumeniska församling i Fjugesta och därtill ordförande i Samfundets Örebro-avdelning.

- Här i Fjugesta har jag haft en kurs för 45 elever om " Israel, judendomen och Mellanöstern" samt en serie i närradion om judisk och israelisk historia, berättar Carina.


Vill du bli medlem i någon av våra 25 lokalavdelningar? Kontakta Bengt-Ove Andersson, Malma Prästgård, 731 94 Köping, telefon 0221-810 36, så skickar han gärna vår broschyr.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.