Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

OrganisationerEnvis tro på Israel
Samfundet Sverige Israel
Norma Wiel-Berggren

Det var inga hukande och rädda israelvänner som hade samlats i Luleå i slutet av maj för att hålla Riksårskonferens med Samfundet Sverige-Israel. Visserligen hade lokala Palestinagrupper satt i halsen över frimodigheten och genomförde också ett par spretiga motdemonstrationer, men annars präglades mötesdagarna av både stolthet, framtidstro och vilja till engagemang.

Över 100 ombud hade tagit sig upp till Luleå och kunde starta firandet med sabbatsmåltid redan på fredagskvällen. Anna Greta Norén, före detta Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem, invigde de närvarande i sabbatsmåltidens alla hemligheter och traditioner.

Lördagen var seminariedag på temat "Antisemitismen i vår tid och dess betydelse för synen på Israel". Dagen inleddes med ett linjetal av riksdagsman Gunnar Hökmark. På ett logiskt och klargörande sätt fick han försvaret av staten Israel och av den enda demokratin i Mellanöstern att handla om försvaret av vår egen demokrati i Sverige. Det handlar om att genomskåda demokratins fiender.

Dagens tema belystes sedan mycket grundligt i föreläsningar av forskaren Henrik Bachner och teologen Jesper Svartvik. Högtidstalet hölls av Kd: s partiledare Alf Svensson och formades till ett tungt försvar för Israel, men också som en utmaning till politikens ljumma och enögda.

Gunnar Hökmark valdes på söndagen enhälligt till Samfundets nye ordförande. Han efterträder förre EU-parlamentarikern mm, Hadar Cars, som avtackades med hyllningar och stor värme. Hadar Cars ordförandeår har betytt mycket för Samfundet. Både dess image och dess ekonomi har fått kraftiga lyft. Söndagens huvudanförande höll ambassadören Zwi Mazel. Ambassadören talar pedagogiskt, klargörande och engagerat. Med honom har Israel fått en viktig röst i Sverige.

Siewert Öholm, Göteborgsordförande


Gunnar Hökmark ny ordförande

Gunnar Hökmark - Jag vill att så många som möjligt får reda på det enkla, men viktiga, faktum att Israel är Mellanösterns enda demokrati. Israel är dessutom unikt då det är det enda landet bland FN: s medlemsländer, vars existens på fullt allvar hotas av andra medlemsländer i FN.

För dem som står upp för, och menar allvar med, demokrati och frihet är det en moralisk plikt att värna Israel. Det hoppas jag att Samfundet ska lyckas göra klart för så många som möjligt! Kan vi dessutom förmedla en bild av Israel som ett samhälle, inte bara under hot utan också i modern och dynamisk samhällsutveckling som det finns mycket att lära av, vore jag mycket glad!Ett upprörande projekt… …som väcker häpnad och avsky har Samfundet belyst i ett uttalande för pressen, här nedkortat:

SIDA har anslagit drygt tolv miljoner kronor åt ett projekt i Sveriges Kristna Råds regi där 50 "följeslagare" skickas till Mellanöstern under två år. De ska "bidra till att minska våldet i den israelisk-palestinska konflikten" genom att övervaka och rapportera om brott mot folkrätten samt verka för mänskliga rättigheter. Israeliska familjer skulle säkert vara tacksamma för kyrkliga följeslagare åt sina barn när de åker till skolan och behöver skydd mot de brott mot folkrätten som bombningar mot civila utgör.

Det skulle bidra till minskat våld om kyrkans utsända rapporterade om bombfabriker som framställer självmordsbombarnas vapen, ofta mitt i FN-administrerade flyktingläger…

När SIDA-pengar används för politiska syften med udden riktad mot Israel, demokratin med ett oberoende rättssystem, dit både judar och araber kan anmäla oförrätter, är det högst begripligt att Israel reagerar mot förolämpningen att kyrkor i omvärlden sätter sig till doms över Mellanösterns enda demokrati och skickar "människorättspoliser" dit!


Rikssamfundets styrelse under 2003:
Ordförande: Gunnar Hökmark, Stockholm
Vice ordförande: Lotta Jansson, Linköping
AU-ordförande: Per Jennische, Uppsala
Sekreterare: Bengt-Ove Andersson, Köping
Kassör: Håkan Lindblom, Holmsund

Övriga ordinarie ledamöter:
Eva Meyersohn Flam, Stockholm
Lars-Åke Hallin, Bredbyn
Catharina Hjortzberg-Nordlund, Falun
Anna-Karin Johansson, Stockholm
Örjan Kättström, Västerås
Göte Ragnarp, Malmö

Suppleanter:
Gunnel Borgegård, Uppsala
Ulrik Hammar, Trollhättan
Ewa Jonsson, Gränna
Mikael Odenberg, Stockholm
Siewert Öholm, Göteborg


Smått & gott

Nästa år i Göteborg
Exakt tid och plats bestäms i höst. Meddelande utgår till alla lokalsamfunden.
En god historik…
… över jubilerande Samfundet Sverige-Israel presenterade Örjan Kättström vid årskonferensens festmiddag. Hela texten finns på hemsidan.
Till Israel i höst…
- Visst åker vi i början av november, säger optimisterna Lars-Åke Hallin och Lotta Jansson som ivrigt planerar programmet. Mer detaljer följer.

Vill du bli medlem i någon av våra 25 lokalavdelningar? Kontakta Bengt-Ove Andersson, Malma Prästgård, 731 94 Köping, telefon 0221-810 36, så skickar han gärna vår broschyr.Textlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.