Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

OrganisationerDet är lätt
att tappa sugen

Samfundet Sverige Israel
Norma Wiel-Berggren

Sällan har det varit så svårt som nu att få gehör för sanningen bakom det som sker. Den tilltagande antisemitismen brer ut sig som en löpeld, förgiftar judars liv och de utomståendes omdöme.

För samfunden gäller det att hålla fast vid målet att skapa förståelse för Israels enorma svårigheter - påminna en vantrogen värld om landets och judarnas fruktansvärda historia, medan krisen bara förvärras. Vad gör vi då för att lyckas med vår uppgift?

En hel del, gudskelov, det syns av kallelserna till innehållsrika möten, som ofta bjudit på en mix av både informativa föredrag, korta inslag och debatter, trevlig musik och glad samvaro över kaffekoppen.

I Sundsvall och Örnsköldsvik talade Hadar Cars om krig eller fred i Mellanöstern. I Skåne var professor Kristian Gerner, årets Livräddare, en flitig och uppskattad föredragshållare. I Linköping-Norrköping firades Purim med hembakade hamentaschen och alla gick roligt utklädda med improviserad skrammelorkester ner till synagogan.

I Västerås samlades inte mindre än 350 deltagare till solidaritetsmöte med flera namnkunniga talare, Israels ambassadör Zvi Mazel, Siewert Öholm, sång och musik. Lokaltidningens journalister lyste med sin frånvaro, en tendens som flera samfund upplevt numer.

En annan tendens i antisemitismens tecken är att familjer med judiska namn aldrig får sina kallelser - Israelmärkt post sorteras bort. Ett botemedel är att skicka kallelserna i anonyma kuvert.

- Vi måste gå balansgång. Vi vill att det ska skrivas om våra möten men inte få dit antifolk, säger Stefan Sturesson i Västerås. Därför annonserade vi inte om vårt solidaritetsmöte utan meddelandet gick ut via kyrkorna i stan som har lokal-TV och når halva befolkningen.

- Försök lyfta fram det israeliska perspektivet råder Per Jennische i Uppsala, AU-ordförande i Riksstyret. Man kan ju inte alltid säga att Israel är bra, det tycker de själva inte heller. Men man måste tänka hur hotbilden, som israelerna känner sig utsatta för, påverkar dem som bor där och hela det israeliska samhället.

- Håll huvudet kallt och observera tendenserna, manar Örjan Kättström, vice ordförande i Riksstyret. Låt inte den hopplösa mediebilden få den effekten att man rycks med och omedvetet smittas av någon slags antipati mitt i all röran!


Varför jagar Israel palestinier i flyktinglägren, varför sprängs hus, varför stoppas ambulanser?
Dessa frågor anser Israels ambassadör Zvi Mazel att media alltför ofta går förbi. Svaren han vill klargöra för alla är:

- Dessa insatser gör att nästan alla terrorplaner stoppas innan de hinner sättas i verket! Mer än 90 procent av alla terroraktioner mot civilbefolkningen upptäcks och stoppas i tid. Därmed räddas tusentals människoliv. Ändå har Israel på grund av den ständiga terrorn förlorat fler civila än soldater.

Hur kommer det att gå?
Sedan många år tillbaka läser Malmösamfundets ordförande Dan Johansson varje torsdag 15 minuter korta nyheter om Israel i närradion, som når ut till många tusental lyssnare.

- Det är mitt sätt att skapa en moteld mot alla vrånga och felaktiga påståenden om Israel som folk matas med i massmedia, säger Dan.
Dan Johansson, lekmannapredikant inom Pingstkyrkan.

På fritiden är han lekmannapredikant inom Pingstkyrkan, bibelskollärare och föredragshållare, allt präglat av kärleken till Israel. I 40 år har han hållit föredrag ur biblisk synvinkel om vårt vänskapsland.

Med stöd av sin varma tro och sina livslånga studier av Bibeln och dess profetior, tycker sig Dan ha funnit svaret på frågan hur det ska gå för världen och för Israel, som nu genomlider sin allra svåraste kris. Ett svar som med tiden kommer att ges i hans mångsidiga bok "Hur kommer det att gå? Profeterna tittar in i framtiden". Boken är för närvarande under tryckning.

Varannan måndag och torsdag talar Dan Johansson kring ämnet i TV:s Malmökanal, som har 135.000 tittare anslutna till kabelnätet.

Israel behöver allt vårt stöd. Vill du bli medlem i någon av våra 25 lokalavdelningar? Kontakta Bengt-Ove Andersson, Malma Prästgård, 731 94 Köping, telefon 0221-810 36, så skickar han gärna vår broschyr.Textlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.