Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

OrganisationerSamfundet Sverige-Israel
Norma Wiel-Berggren

Att Samfundet Sverige-Israel grundades för jämnt 50 år sedan då den unga staten Israel just fyllde fem år är ju känt av de flesta. Men vet alla verkligen vad vi står för, var vi finns och hur vi fungerar som Israels trofasta stöd och vänner?

Samfundet är en politiskt och religiöst obunden vänförening som vill sprida kunskap om och förståelse för Israel samt verka för ett ökat kulturutbyte länderna emellan. Många kulturpersonligheter har bidragit till Samfundets goda anseende, Torgny Segerstedt, Per Ahlmark, Ingmar Ström är några av dem.

Från startens fem eldsjälar har föreningen vuxit till dagens cirka 2 800 medlemmar fördelade på 25 lokalavdelningar landet runt. Glädjande nog anmäler sig nya medlemmar varje vecka.

Allt började i Stockholm men nya grupper uppstod snart på olika håll i landet och nu 25-årsjubilerar riksorganisationen bildad under Torgny Segerstedts ledning.

Lokalsamfunden brukar träffas cirka 3-4 gånger på hösten, och håller lika många möten under våren. Då lyssnar vi på informativa föredrag om Israel. Varje år tänder vi chanukaljus tillsammans, dessutom har vi riksårsmöte (se separat information om årets möte). Varje medlem får Menorah där Samfundets sida är en nödvändig samlande länk då stora avstånd och dyra resor gör att alla inte kan delta i riksårsmötena.

I många år har vi lett vänskapsresor till Israel, och just nu känns det extra angeläget att fara dit för att våra hårt prövade israeliska vänner inte ska se sig totalt övergivna.

Det är en glädje att få sträva för Israels väl. Men det är inte alltid lätt i tider som dessa. Vår riksordförande Hadar Cars beskriver dilemmat:

- Medias brännstrålar riktas mot Israel, särskilt Sharons Israel. Visst kan det finnas sakliga skäl till kritik. Men den obalanserade, stundom rent hatfulla, kritiken är skrämmande när den riktas mot en kämpande demokrati, mot ett litet land, som under hela sin existens fått försvara sig mot grannländer och beväpnade organisationer vars mål inte i första hand varit ett självständigt Palestina vid sidan av Israel, utan främst att förgöra och utplåna Israel!

Israel behöver allt vårt stöd. Vill du bli medlem i någon av våra 25 lokalavdelningar? Kontakta Bengt-Ove Andersson, Malma Prästgård 731 94 Köping, telefon 0221-810 36, så skickar han gärna vår broschyr.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.