Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

OrganisationerEmunah Stockholm
besöker Neve Michael
Neve Michael
Terese Beitner

Under en dag i slutet av december 2002 besökte ordföranden för Emunah i Stockholm, Terese Beitner barnbyn Neve Michael utanför Netanya. Här kommer hennes intryck.

Dagen inleddes på flickskolan Neve Sarah Herzog i Bnei Brak. Där hade 90 flickor från flera av Emunahs skolor och gymnasier samlats för att ta emot varsitt stipendium om 1 000 shekel, eftersom de alla på ett eller annat sätt under det gångna skolåret hade utmärkt sig genom särskilt goda studieinsatser. Även jag fick dela ut stipendier i Emunahs namn till duktiga flickor, bland annat till elever från Neve Michael.

Då ceremonin var till ända åkte vi vidare till barnbyn Neve Michael, där vi bjöds på en fantastisk lunch. Efteråt fick vi en rundtur på området. Den första anhalten var barnhemmets skolhus. Denna byggnad har kunnat totalrenoveras enbart tack vare de bidrag som samlats in av Förenade Israelinsamlingen i Sverige. Det syntes att personalen på Neve Michael var mycket stolta över att nu kunna visa upp en sådan fräsch skola.

Efter ett besök i barnbyns bibliotek och synagoga besökte vi även områdets kriscentrum. Dit kommer barn som på något sätt, fysiskt eller psykiskt, misshandlats och därför behöver akut hjälp för att kunna bearbeta dessa fasansfulla upplevelser. Centret är öppet 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, året runt, och bemannas av professionella psykologer, läkare och terapeuter.
Fakta Emunah
Emunah är en icke-vinstgivande kvinnlig välgörenhetsorganisation.
Målet är att verka för den judiska familjens bästa. Alla insamlade medel går oavkortat till organisationens olika projekt.
Vill du veta mer, kontakta oss på emunah_stockholm@yahoo.se

Barnen på barnhemmet bor i familjeenheter med en "mamma" och en "pappa", ett gift par som tillsammans med sina egna barn bor i barnbyn. Barnen får på så sätt en uppfattning av hur det är att leva ett någorlunda normalt familjeliv, med mycket kärlek, något som många av dem tyvärr aldrig fått erfara.

Även om de pengar som samlats in av Förenade Israelinsamlingen och Emunah hjälpt barnen en bit på vägen, finns det fortfarande många hål att fylla. Kontakta någon av organisationerna om du vill lämna ett bidrag!

Terese Beitner, ordförande Emunah StockholmTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.