Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Organisationer

En varierande solidaritetsresa i
stort och smått

>Michael Melchior
Vice utrikesminister Michael Melchior spelar en allt större roll i dagsläget.
Allvarliga varningar höjdes inför solidaritetsresan till Israel vid oktoberskiftet. Med det skärpta läget, den förnyade intifadan och terrorism vågade få hoppas att vi skulle komma iväg. Men det gjorde vi, knappt 20 svenskar jämte långt fler danskar.
Text och bild: Norma Wiel-Berggren.

Israelerna är världens bästa improvisatörer. Det bevisade resans initiativtagare Jonathan Freud ofta under veckan som inleddes med tyngre information. Ron Pundak, chef för Peres Peace Center gav en något ensidig historieskildring och förre divisionschefen i kulturministeriet, dr Dan Ronen, hävdade att vi bäst förstår Israel genom dess allsidiga kultur. Hos UD välkomnade vice utrikesministern Michael Melchior varmt.

- Då Israel nu är helt isolerat, är all vänskap, förståelse och sympati från danskar och svenskar, judar och icke-judar, så viktig för oss! Vår kamp blir en alltmer komplicerad konflikt med många avgörande faktorer. Så var är vi nu diplomatiskt sett? Hur ska vi fortsätta fredsprocessen? Vi tar ett steg fram - ett steg tillbaka och kommer ingenstans. Ingen värld är så långt från demokrati som den arabiska. Palestinierna har som religion att göra motstånd. Skolor och daghem lär barnen att döda, utplåna oss. Hatet i dag är större än före fredsförsöken, sa Michael Melchior och fortsatte:

- Vi kräver inte att palestinierna ska vara demokratiska, bara att de slutar med terrorn och säger från centralt håll: Intifadan är slut! Vi kan varken acceptera eller förutse deras terror. När Arafat lovar att inte angripa civila, är det en stor bluff, för de ser alla israeler som potentiella soldater. Vi är beroende av hela världen och USA är vår viktigaste stöttepelare.

Michael Melchior anser att det finns två alternativ: Det första innebär en koncentration och eskalering av kampen. Det andra innebär två ömsesidigt legitima stater.

- Jag tror på tesen att det judiska folkets bestämda öde har sin plats just här, med vår tradition, kultur, religion, som kan bli en öppning för den övriga världen!

Många viktiga möten väntade Melchior, som slöt seansen med ett glatt: "Kom tillbaka igen!"

Från Jerusalem fick vi en lärorik turistresa landet runt med Jonathan som säker ledare och bjöds en värdefull blandning av nya fakta och betagande utsikter över land och sjö. Bad vid Döda Havet, Massada, utgrävningarna i Beit Shean, en jeeptur i öknen, den sägenomspunna "Jesus-båten" i Yigal Allons museum och mer ändå.

Från kibbutzen Nof Ginnosar vid Gennesaret gjorde vi utflykter till Golanhöjden, korsfararvalven i Akko och Bahais gyllne gravmonument över Bab, skaparen av deras religion, allt i grönskande inramning. Vidare till en park, där Ursula Malbin, överlevande från Auschwitz, trollat fram perfekta bronsskulpturer av ungdomar och djur.

På kibbutzen njöt vi tre sköna kvällar ute i det varma nattmörkret med glimtar av jordanska byar på andra sidan sjön. Allt lugnt och tryggt! Veckan var slut. Hemresan gick väl.

Israel behöver allt vårt stöd. Vill du bli medlem i någon av våra 25 lokalavdelningar?

Bengt-Ove Andersson, Malma Prästgård, 731 94 Köping, telefon 0221/810 36 skickar gärna vår broschyr.

Samfundet Sverige-Israel
Norma Wiel-BerggrenTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.