Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Myter & faktaSvensk Israel-Information
Lisa Abramowicz

Myt: Det hävdas att International Solidarity Movement (ISM) är en fredsorganisation som med icke-våldsmetoder försvarar det palestinska folket mot Israels ockupation. Stämmer det?

Fakta: ISM är en extremistisk organisation med ett mål som numera enbart de mest extrema palestinska grupperna stöder, nämligen att Israel ska försvinna. De medel ISM använder för att nå sitt mål är att indirekt eller direkt stödja terror.

Följande kan konstateras. ISM: s syn på en framtida fred är att Israel ersätts av Palestina. Vid en presskonferens med ISM: s talesman Raphael Cohen den 6 maj i år, sade Cohen att ockupationen är lika med "den sionistiska närvaron i Palestina". (D. Bedein, Jerusalem Post 25 juni). På ISM: s hemsida erkänns vidare att "den palestinska rätten till motstånd mot israeliskt våld och ockupation med hjälp av legitimt beväpnat motstånd". Vad betyder det i praktiken? Ja, inte bara väpnade aktioner mot israeliska armén, utan även stöd till självmordsbombare och andra terrorister med civila som huvudmål.

Ledaren för ISM i New Jersey och organisatören av den kommande ISM-konferensen, Charlotte Kates, sade 2003-07-09 i en intervju i New York Post att hennes organisation stödjer palestinska massmordsbombare och förnekar Israels rätt att existera.
(http://www.nypost.com/commentary/109.htm).

De brittiska självmordsbombarna Asif Muhammad Hanif och Omar Khan Sharif besökte Cohens lägenhet den 25 april samt deltog i andra ISM-aktiviteter innan de utförde ett självmordsdåd mot en pub i Tel Aviv den 30 april med flera dödsoffer som följd.

Den 27 mars i år gömde ISM en Islamisk Jihad-terrorist, Shadi Sukiya, på ISMs kontor i Jenin. Några ISM-aktivister försökte förhindra att soldaterna tog sig in på kontoret. Sukiya arresterades av den israeliska armén och även handeldvapen hittades på kontoret. Andra sysslor som ISM ägnar sig åt är att försöka stoppa IDFs rivning av tunnlar som används för vapensmuggling samt självmordsbombares hus. Stolta låter de sig intervjuas att de bor i en "martyrfamilj". Martyrer = kodord för självmordsbombare.

Att inhysa ISM-are hos martyrfamiljer är praxis. Att israeliska civila, kvinnor, barn, araber, judar, dödas och trasas sönder av dessa bomber ses som ett "legitimt motstånd mot ockupationsmakten". Vidare skyddar ISM de som slänger brandbomber eller sätter eld på militärfordon. ISM observerar och rapporterar till olika palestinska militanta organisationer, bland annat Hamas, om israeliska truppförflyttningar (Jerusalem Report 16 juni).

Ja men vägspärrarna då, som några tappra svenskar försökte ta ner i augusti?

Vägspärrarna är ett gissel för vanliga fredliga palestinier som bara vill nå skolor, sjukhus och arbetsplatser. Men vägspärrarna har faktiskt ett syfte som oftast fyller sitt mål, nämligen att förhindra terrorister från att ta sig in i Israel. Före den förnyade Intifadan fanns sju vägspärrar. Nu finns det mångdubbelt fler (DN 22/2-02). När terrorn avtar, kommer vägspärrarna att tas bort. Denna nedmontering har redan startat i vapenvilans spår. Vägspärrarna kostar oerhörda resurser för samhället och arbetet är både farligt och påfrestande.

Slutsatsen är att ISM har som mål att Israel ska försvinna. De medel de använder är att indirekt eller direkt stödja terror, vilket nu den nye palestinska premiärministern Mahmud Abbas försöker bekämpa i enlighet med Färdplanen.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.