Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Myter & faktaSvensk Israel-Information
Lisa Abramowicz

Inför kriget mot Irak har kritiken mot USA och Storbritannien varit öronbedövande i Sverige. "Folkrätten har kränkts" säger statsministern och tillägger att "det irakiska folket själv måste ändra sin regim". Frågan är hur?

Kan någon tänka sig att någon oppositionell skulle överleva i dagens Irak? Kritiken gäller annars att USA vill ha världsherravälde, vilket är en märklig anklagelse att rikta mot George W Bush som ända fram till den 11 september 2001 förespråkade isolationistisk utrikespolitik. Annan kritik har gått ut på att USA vill försäkra sig om den irakiska oljan. Skulle krig vara den optimala lösningen på det problemet?

I Israel är stödet till USA stort och man ser undanröjandet av Saddams regim som ett viktigt steg i strävan mot att minska det militära hotet mot Israel och öka stabiliteten i regionen. Dock håller Israel låg profil. Israel minns Scud-missilerna och gashotet från 1991.

Arabvärlden och även väst kritiserar USA för att inte "ta itu med" Israel/Palestina-konflikten istället, från arabiskt håll ser man detta som den verkliga stötestenen mot en fredlig och demokratisk utveckling i regionen. Denna typ av resonemang har funnit många förespråkare även i Sverige, men missar några viktiga tankesteg.

Varför skulle en demokratisk utveckling i arabvärlden vara beroende av att en palestinsk stat bildas? Varför bildades i så fall inte en palestinsk stat redan 1949? Om resonemanget med en palestinsk stat skulle stämma, varför har arabvärlden då inte mer aktivt uppmuntrat fredsvilliga krafter bland det palestinska ledarskapet?

Varför stödja självmordsbombare och deras familjer med pengar? Varför odla en kult av martyrskap och antisemitism?

Hur hade Mellanöstern sett ut idag om Arafat och det palestinska ledarskapet hade accepterat Baraks fredsbud eller åtminstone fortsatt förhandla i Camp David, istället för att satsa på och stödja en ny blodigare Intifada? Om inte Arafat i Davos januari 2001 hade kallat Barak för en fascist? Se där ett exempel på ett av många felsteg som gjorde att Israels fredsopinion tappade förtroendet för Arafats fredsavsikter och röstade in Ariel Sharon istället.

Intifadan startade inte med att Sharon gjorde sitt famösa besök på Tempelberget. Enligt den palestinske ledaren Marwan Barghouti var det "en bra förevändning - Sharon är en hatad man". Intifadan började med att en palestinsk polis kallblodigt mördade sin israeliska motpart, några dagar före detta besök.

Sannolikheten att arabdiktaturerna inför allmän rösträtt, avskaffar Sharía-lagar, slutar förtrycka kvinnor, religiösa och etniska minoriteter och etablerar rättssamhällen om en palestinsk stat bildas, verkar liten. Men det är bra för regionen allmänt och Israel och palestinierna i synnerhet, att USA engagerar sig mer aktivt i lösandet av Mellanöstern-konflikten. Men möjligheterna att lösa den konflikten kommer onekligen att stärkas av att demokratin gör framsteg i arabvärlden. Demokrati är inte bara ett öppet samhälle med yttrandefrihet, opposition och ett rättssamhälle; det är också frihet från skräckvälden där Saddams Irak utgör det blodigaste exemplet. Alla, inklusive de arabiska folken, vill leva i frihet, fred och med hopp om framtiden.

Niklas Ekdal skrev på DN: s ledarsida den 21 mars, "Igår natt dödades förmodligen fler människor i ... Tjetjenien eller irakiska fängelser än som dödades av den väl avvägda och sedan tolv år offentligt debatterade insatsen mot Bagdad-regimen. Ändå har vi i hela världen en total fokusering på USA s och Storbritanniens våldsanvändning... helt enkelt för att vi saknar ögon in i diktaturens tortyrkammare."

Lisa Abramowicz
ordförande i Svensk Israel-InformationTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.