Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

LänktipsBloggtips

Sedan flera år tillbaka finns det ett antal bloggar på svenska, där ”vanliga” personer skriver om vardagen i Israel. I dessa bloggar, som i vissa fall uppdateras flera gånger dagligen, kan man följa utvandrade svenskar/invandrade israeler och se vad de sysslar med för tillfället, vad som är viktigt för dem, vad de anser om saker och ting och så vidare. Här kommer tips på tre bloggar som bör intressera Menorahs läsare.
Av Elliot Turvall

Kalas blogg
kalasblogg.blogspot.com

Karin Cohen (född i Sundsvall, bor i Rehovot) driver sedan flera år tillbaka en blogg där hon skriver om sin vardag. Blogginläggen kretsar kring ämnena graviditet, dagis, mat, böcker, utflykter, anekdoter om att leva i Israel, med mera. Stilen är ofta glad och humoristisk och bilder förekommer flitigt i bloggen.

– Målet med mitt bloggande är att hålla familj och vänner uppdaterade på mitt liv, men i och med att bloggen får fler och fler läsare, känns det också viktigt att visa att det finns ett helt vanligt liv i Israel, långt ifrån medias rapportering, berättar Cohen.

- Man får dessutom en hel del roliga kontakter via bloggen. Några av mina vänner här i Israel har jag till exempel lärt känna via min blogg.

Idiotsäkert
blogg.aftonbladet.se/idiotsakert

Noomi Berlinger-Stahl (född i Stockholm, bor i Jerusalem) började blogga i november förra året. I mycket genomtänkta och välskrivna längre blogginlägg tar hon upp aktuella ämnen, vardagsliv, judendom, politik, med mera.

– Jag började blogga eftersom jag var frustrerad över att det kändes omöjligt att få fram en mer nyanserad och sannare bild av livet i Israel i svensk media, säger Berlinger-Stahl. Mitt mål är att dela något av det verkliga Israel med en läsekrets som bara känner till ”löpsedels-Israel”.

Svensk chekchouka
svenskchekchouka.blogspot.com

Ulrika Haddad (född i Nyköping, bor i Netanya) har bloggat i tre år, först på engelska och sedan på svenska. Språkbytet kom efter det att Ulrika och hennes familj flyttat till Israel. I bloggens inledande stadier handlade den om känslorna inför flytten till Israel och på senare tid kretsar inläggen kring vardagslivet för nya invandrare i Israel. Haddad beskriver ofta sina möten med vanliga israeler på ett ingående och kärleksfullt sätt.

– Jag önskar nog innerst inne att någon som avskyr Israel läser bloggen och upptäcker att det bor alldeles vanliga människor här, framför Haddad.

Hon har dessutom framtidsplaner på att utveckla sin blogg.
– Ett nytt projekt är en fotoblogg. Israel är bedövande vackert med så otroligt många fina och intressanta platser som jag skulle vilja visa, avslutar hon.

Titta även in på
www.dickhaas.com
meaktualiamm.blogspot.com
www.annaveeder.wordpress.comTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!