Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KulturArtsetters är såväl en kreativ mötesplats som en plattform där konstnärer och designers från hela världen kan presentera sina senaste kreationer, och finna nya intressenter och köpare. Det hela började i Tel Aviv för två år sedan.
Av Sima Borkovski  Översättning Åsa Fridman

Artsetters
- en global mötesplats för konstälskare


Alex Schinasi, en av grundarna av Artsetters, blev helt tagen av kreativiteten i Tel Aviv. Där såddes fröet till Artsetters.
Alex Schinasi, en av Artsetters två grundare, kom till Tel Aviv från London 2013 för att delta i ett filmprojekt av den israeliska regissören Eran Riklis, och blev helt tagen av kreativiteten och pulsen i i staden. Hon berättar:

- Jag har alltid rest mycket och varit van vid nya kulturer, men blev helt tagen av Tel Aviv. Stadens kreativitet och alla duktiga designers gjorde verkligen intryck på mig. Israeliska designers vågar ta risker och är kompromisslösa, när det gäller kvalitet. Kanske beror det på hela samhället, att man lever "on the edge". Jag insåg också att dessa kreatörer och konstnärer måste kämpa hårt för att göra sig synliga på den internationella marknaden. Det var det som var inspirationen till Artsetters.

Artsetters är en plattform där konstnärer såväl kan presentera som sälja sina konstverk - utan att behöva ta hänsyn till varken fysiska eller politiska begränsningar. Därför presenteras här, sida vid sida, konstnärer från såväl Tel Aviv som från Beirut. Faktum är att flera israeliska konstnärer, trots bojkotten mot Israel, ändå har kunnat sälja sina verk via Artsetters, just till Beirut. Konstverken har då först skickats till USA, där "made in Israel-stämpeln tagits bort, och sedan skickats vidare till slutdestinationen.

Mångkulturellt DNA
Att befinna sig i en mångkulturell miljö, som den i Tel Aviv, är helt naturligt för Alex Schinasi, som talar såväl engelska, franska, svenska som italienska helt flytande.

- Min mamma är svenska och min pappa fransk-egyptier, berättar Alex. De möttes i Schweiz där jag växte upp. Att vara del av en väldigt blandad kultur, är helt enkelt min DNA. Idén med Artsetters var att skapa en plattform för konstälskare. Tillsammans med min amerikanska vän Lee Rothenberg, med bakgrund från finansvärlden, kunde det bli verklighet 2013.

Artsetters började som sagt i Tel Aviv, men Alex och Lee förstod snart att plattformen kunde utökas till betydligt fler städer. I dag omfattar Artsetters 40 städer och fortsätter att växa. Projektet har även lockat två investerare att gå in med en miljon shekel i projektet.

- Nu när vi har ekonomisk stabilitet i projektet har vi gjort New York till Artsetters hemmabas, eftersom det är här ifrån som vi kan hjälpa våra konstnärer allra bäst. Vårt jobb är att upptäcka och marknadsföra talangfulla konstnärer, innan de blir stora, kända och väldigt dyra, förklarar Alex. I New York finns helt enkelt de bästa förutsättningarna.

Öppnar dörrar
Artsetters skulle inte kunna existera utan sina "ambassadörer", bestående av modedesigners, bloggare, fotografer och andra "coola" personer, som vet när de hittar "nästa stora grej". Ambassadörerna finns i alla städer representerade på Artsetters.

- Vi vill att Artsetters ska stå för kvalitet och vi litar helt och fullt på våra ambassadörer. De lever nära den kreativa scenen i varje stad och vet vad som är "hett".

Alex och Lee har även fått kritik för att Artsetters skulle vara ett sätt att utnyttja unga, talangfulla konstnärer. Men detta håller ingen av dem med om. I stället menar de att de öppnar upp dörrar och marknader som annars skulle vara helt stängda.

- Vi vill helt enkelt ge våra konstnärer de bästa möjligheterna. När de väl har blivit mer etablerade kan de de gå vidare och öppna upp sina egna webbshoppar eller gallerier. Artsetters är inte bara en "handelsplats", utan också en mötesplats. Konstnärer från olika länder har redan börjat samarbeta i olika projekt. Dessutom inspirerar de varandra!


Artsetters startade i oktober 2013 och omfattade då ca 80 konstnärer i 19 städer.
I dag är ca 300 designers och konstnärer anslutna till nätverket som omfattar 40 städer på fem kontinenter.

Läs mer på: www.artsetters.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!