Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KulturAktuella filmer på vita duken

Ett stort ämne, vars någorlunda representativa behandling skulle omfatta ett utbud av filmare som, på ena sidan Eran Riklis, Amos Gitai och Eyal Sivan och på den andra; Michel Kleifi och Hany Abu-Assad. Nu ska vi begränsa oss till tre aktuella filmer.
Av Aleksander Kwiatkowski, filmkritiker

Bethlehem
Regi: Yuval Adler
Distr. NonStop Entertainment


Filmen Betlehem handlar om relationen mellan Sanfur, en palestinsk yngling och Razi, israelisk officer i säkerhetstjänsten.
"Bethlehem", långfilmsdebut av Yuval Adler, var öppningsfilm under Stockholms Judiska Film festival den 18 oktober och från och med den 22 samma månad tillgänglig på VOD (Video on demand). Filmen visar en komplicerad väv av kontakter mellan araber och israeler på ockuperat palestinskt område. I centrum står relation mellan Sanfur, en palestinsk yngling med insyn i terroristbenägna grupper, och Razi, en israelisk officer i säkerhetstjänsten Shin Beit som anlitar Sanfurs tjänster som kollaboratör och uppgiftslämnare.

Bethlehem visar en ny riktning för israeliska filmares ämnesval. Tidigare tycktes terrordåd i allmänhet och självmordsattacker i synnerhet lysa med sin frånvaro. Större intresse riktades mot olika bilder av Israels krig i Libanon 1980 och framåt (Waltz with Bashir, Libanon, Zaytoun).

Muren, (Omar)
Regi: Hany Abu-Assad
Distr. Studieo S Entertainment

Den andra filmen, en regelrätt palestinsk produktion - "Muren" (orginaltitel Omar, regi Hany Abu-Assad) Sverigepremiär den 24 oktober i år. Omar är en frusterarad palestinier vars regelbundna, farliga resor över säkerhetsmuren genomförs snarare på trots eller pga privata kontakter i Israel, än med direkta terrorplaner. Även här riktas uppmärksamhet på Shin Beits aktivitet i anlitande av kollaboratörer.

The attack
Regi: Ziad Doueiri

Slutligen den tredje, libanesisk-franska "The attack" av Ziad Doueiri, filmatiseringen av den algeriska författarinnan Yasmina Khadras roman från 2005 ("Efter attentatet"). Även den visades på Judiska Filmfestivalen, och har tack vare sina kvaliteter stora chanser att spridas genom vanlig distribution. Här har vi en visserligen påhittad men intressant situation. Filmen berättar om en arabisk läkare, uppskattad i Tel-Aviv av sina kollegor och överordnade, som just dagen när han hedras med ett pris, upptäcker att hans hustru samma kväll genomförde en självmordsattack i en restaurang med flertalet döda och sårade som följd. Senare följer vi hans efterforskningar av hustruns kontakter i Nablus och Jenin som slutligen överbevisar honom om hennes skuld. Samtidigt är han inte direkt benägen att dela sin nyvunna kännedom med israeliska säkerhetstjänsten, utan vi får följa de sprickor som uppstår i den tillit han tidigare känt från israelerna. Produktionen genomfördes delvis på Västbanken.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!