Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KulturKommande stjärnor

Det finns vissa barn för vilka musiken betyder allt i livet, den ger dem hopp om en bättre framtid. De är morgondagens musiker.
Text och bild Sima Borokowski

I ett pittoreskt stenhus i Rosh Pina, en liten stad i övre Galiléen, startade för sju år sedan ett musikprojekt vars mål var att ta den klassiska musiken till norra Israel. Bakom projektet står violinisterna Maxim Vengerov och Anna Rosnovsny. Tanken är att hjälpa begåvade barn förverkliga sin potential och ge dem de verktyg de skulle ha haft om de hade bott i de centrala delarna av Israel.

Om Vengerov är drömmaren och mannen med visionen så är Rosnovsky en violinist med 30 års erfarenhet. Hon andas och lever med projektet och ägnar all sin tid och energi åt barnen. Hon får dem att vilja bli professionella musiker. Under de första åren fick de inget formellt stöd.

- Även om många la ner tid och kraft fick vi inget godkännande för vår verksamhet, förklarar hon. Vi var tvungna att flytta från våra första lokaler till huset i Rosh Pina, förklarar Rosnovsky.

Huset är omgivet av en vacker trädgård och jag välkomnas av musik. Köksgolvet är översvämmat, tvättmaskinen har gått sönder men Jenny Gerchikov tränar nu för ett stipendium och bryr sig inte om vattnet. Jenny kommer att tävla med äldre och mer erfarna men hon är trygg i sin kompetens och upprepar stycket hon tränar på tills hon känner sig nöjd.

När jag frågar henne hur det kom sig att hon valde fiol som instrument svarar hon att det var fiolen som valde henne.

- Dessutom är fiolen kärnan i den judiska själen.

Jenny började spela i andra klass, hennes syskon spelade piano men det ville hon inte.

- Fiolen är en förlängning av min kropp men jag har tränat och tränat och tränat lite till för att komma dit jag är idag.

För Jenny, och många andra barn som deltar i programmet, innebär instrumentet och repetitionerna en flykt från hemmet också. Jennys föräldrar är båda hårt arbetande människor, som kom till Israel i hopp om att finna ett bättre liv, men mötte en hård verklighet. De tre barnen tog oftast hand om sig själva.

Jenny ger allt på scenen. Den mest framgångsrika föreställningen var med symfonikerna i Raanana.

- Jag hade en genuin kommunikation med orkestern och ville inte att koncerten skulle ta slut, minns hon med glittrande ögon. Fiolen har format mitt liv, den är inte bara ett instrument, den är ett sätt att leva.

Noa Shikanzi och Or Amar, är bägge nio år och kommer från den lilla nedgångna staden Hasor Haglilit, granne med relativt rika Rosh Pina. Båda gick med i programmet när de gick i andra klass och valdes ut av 60 sökande.

- Jag tränar varje dag direkt efter jag kommit hem från skolan och sedan tillsammans med Noa, säger Or. Hon tillägger att väninnan Noa brukade vara väldigt blyg och osäker men nu deltar de i många evenemang utanför skolan.


Anna Rosnovsny
- Alla är så stolta över oss och mina föräldrar ber mig alltid spela när vi har gäster.

Den 2 september uppträdde två av programmets mest talangfulla musiker, Barak Dan, 14 år på viol och och Amit Amar, 15 år på piano på Budapests judiska festival. Festivalen vill föra in den judiska kulturen i världen och bekämpa antisemitism. Festivalen besöks av cirka 800 000 personer varje år.

- Projektet är viktigt och fler begåvade musiker kommer nå en bredare publik, säger Judit Markovitz, chef för HungArt, det ungerska judiska turist- och kulturcentret i Ungern.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!