Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KulturNytt arkitekturmuseum i Haifa

Israels första arkitekturmuseum öppnade precis några dagar innan denna tidning hamnade i din brevlåda.

Museet är inhyst i en av Israels Bauhausarkitekters, Munio Gitai Weinraub, tidigare studios och är en hyllning till honom av sonen, den kände israeliske filmskaparen Amos Gitai med bland annat filmen "Beaufort" bakom sig. Samtidigt som museet öppnade hade även filmen "Lullaby for my father" premiär.

- Museet är en hyllning till den generationen arkitekter som min far och hans Bauhausvänner representerade.

I sitt museum kommer Amos Gitai dels ha en permanent utställning men även temporära. Den första ägnas åt boende i Israel från 1940 till nutid.

- Vi vill sätta fokus på att arkitekter måste ta hänsyn till de sociala frågorna i samhället. Just nu känns det som de flesta arkitekter är uppslukade av att designa flygplatser och museer, landmärken. Vad vi behöver just nu är duktiga arkitekter som kan skapa enklare lägenhetsbyggnader för människor utan tillgångar. Jag vill att museet sätter dessa frågor i rampljuset.

Museet är inhyst på 180 kvadratmeter stor yta i Haifas Carmelområde. Själv engagerade Gitai företaget Efrat-Kowalsky för att planera renoveringen, samma företag som hade hand om Israel Museums renovering i Jerusalem. Det kommer att finnas ett arkiv och plats för studier utöver själva utställningsytan.

Delfinpojken

Morad levde ett vanligt tonårsliv i den arabiska byn Kalanswa i norra Israel. Han var populär bland kamraterna, älskad av sin familj, en framgångsrik idrottsman och den duktigaste eleven i sin klass. Ett misstolkat sms från honom till en flicka i klassen ledde till att Morad kidnappades en höstnatt 2006 och misshandlades nästan till döds, vilket ledde till att han gick in i ett djupt trauma.

I filmen Delfinpojken får vi se hur han fick hjälp att hitta ut ur mörkret med hjälp av delfinerna i Eilat. Filmen är oerhört berörande och stark. Den går att se på SVT Play - missa inte den.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!