Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KulturHeavy Metal äntrar Israel

2010 var ett framgångsrikt år för det israeliska Heavy Metalbandet Orphaned Land. Efter att ha lanserat sitt fjärde album "The Never Ending Way of ORwarriOR" i januari åkte de på turné i USA och Europa och spelade på kända metalfestivaler som tyska Wacken. I maj fick de äran att vara förband på Metallicas konsert i Israel, och i november skapade de rubriker efter att ha landat på framsidan till det iranska metalmagasinet "Divan".
Av Anna Veeder  Foto Mathan Ravid

2010 avslutades med att fira bandets 20-årsjubileum med två intensiva tretimmarskonserter i Tel Aviv, inklusive gästuppträdanden av den populäre israeliske artisten Yehuda Poliker och engelske Steven Wilson från bandet Porcupine Tree, som producerat både Orphaned Land och svenska Opeth. - Det är en stor ära att vara här, inte bara för att Orphaned Land är vänner till mig utan för att det är en av världens bästa metalband, sade Wilson till publikens jubel och spelade en egen version av bandets "The Beloved's Cry".

När jag träffar sångaren och motorn i bandet Kobi Farhi några dagar före nyår är han just tillbaka från två konserter i Istanbul och Ankara och beskriver sig som "utmattad men mycket lycklig".

- Det här är det första året som vi har jobbat som vi verkligen vill, säger Farhi. Nytt album, att spela med Metallica, med Yehuda Poliker. 2010 blev en stor framgång, men det är bara ett steg på vägen.

Under 2011 står Indien först på tur med två konserter, sedan blir det eventuellt Sydamerika och så fler spelningar i Europa. Jubileumskonserten med Poliker i Tel Aviv spelades in och kommer på DVD sommaren 2011.

- Det är väldigt viktigt för mig att visa hela världen hur en Orphaned Land-spelning ser ut i Israel, säger Farhi. Vi vill fortsätta ge människor hopp genom vår musik.

Orphaned Lands musik kan beskrivas som "oriental metal" - tung hårdrock med orientaliska melodier och texter invävda, vilket gett dem en gedigen popularitet speciellt i Turkiet men också i arabvärlden och i Iran. Bandet sjunger mest på engelska, men också på hebreiska, arabiska och turkiska. Den virtuose gitarristen Yossi Saharon, till vardags framgångsrik konsult i databranschen, växlar ledigt mellan elgitarr, akustisk gitarr, oud och andra orientaliska stränginstrument.

- Musik är den starkaste kraft jag känner till, säger Farhi. Vi spelar musik som kommer direkt ifrån själen, om hur vi ser verkligheten. På våra konserter sjunger religiösa och ateister, judar och araber, kristna och muslimer tillsammans.

Många av de hebreiska och arabiska texterna har en religiös koppling, men Orphaned Land är inte ute efter att provocera utan att förena.

- Musik är heligt för mig, säger Farhi. I början fick jag kritik från muslimska fans, som frågade varför vi använder texter från Koranen och påstod att det är haram, förbjudet. Jag svarade att jag inte tar texter från Koranen och sätter två tjejer att dansa i bikini bredvid. Jag sjunger inte texten på ett sleazy, nedvärderande sätt. Musik är en av Guds gåvor. Om jag tar en text från Koranen som talar om Gud och ljus och hur Gud omfamnar människan som följer honom, vad är problemet?

Det senaste årets spända politiska relationer mellan Israel och Turkiet har inte påverkat bandets popularitet.

- Vi säger att vi är israeler, att vi är judar, men vi är inte pro eller anti det ena eller det andra, fastslår Kobi Farhi. Musik är ett universellt språk för alla. Jag är emot alla former av kulturell bojkott, och våra fans vet det. När vi var i Istanbul fick vi pris från universitetet för vårt arbete för freden, vilket uppmärksammades i ett reportage om oss i israelisk TV. Samma universitet har haft hårda demonstrationer emot Israel. Orphaned Land visar att det finns en annan väg och en annan story, en bättre story.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!