Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KulturShyne återtar scenen

För tio år sedan hade den då 21-årige Shyne allt man kunde önska sig: hans debutalbum hade sålt i över en miljon exemplar, han syntes på MTV och var gäst hos Jay Leno, hans konserter drog 50 000 personer. Shyne var fylld av kreativitet och njöt av framgångarna, en Lamborghini och ett privatplan. Och sedan, i ett slag, försvann allt. Eter skottlossning utanför en nattklubb i New York med rapparen Puff Daddy, dömdes han för mordförsök och hamnade bakom lås och bom i nio år.
Av Margarete Nudel

Idag bor Shyne, numera Moshe Levy Ben-David, i Jerusalem, håller shabat och kosher. Ja, allt vad som krävs för att räknas som ortodox jude. Dagtid studerar han Torah med en chassidisk rabbin på Mir Yeshiva, på nätterna forsätter han att skapa hip-hop musik för skivbolaget Def Jam. Borta är de diamantprydda tänderna men de svarta Ray Ban solglasögonen har han kvar. Shyne klär sig i traditionella chassidiska kläder med pälsbrättad stor hatt, knälång kavaj samt sidolockar, dock med en Pink Floyd t-shirt under.

Shyne konverterade till judendomen 2004 under sin tid i fängelset och bytte då även sitt namn. I samband med att konverteringen var klar köpte Shyne en helsidesannons i New York Post för att meddela alla om sitt beslut. Beslutet tog han under fängelsetiden då han upptäckte att hans familj härstammade från etiopiska judar.

Shynes resa är definitivt ovanlig. Han har gått från att ha varit en orolig tonåring i Flatbush New York, där han blev skjuten vid 15 års ålder, till att bli världskänd rappare. Från fängelsekund till att bli ortodox jude och frekvent besökare av bibelstudieskolor. Nu delar han sin tid mellan bibelstudier och förberedelser för sin musikaliska come-back. Han ser ingen konflikt i att smälta samman hip-hop världen med att vara observant jude.

- Var någonstans står det att man inte får köra en Lamborghini och vara religiös?

Vid tiden för skottlossningen bad Shyne redan dagligen till Gud och bedrev egna religiösa studier men det var först när han arresterades och fängslades som studierna fördjupades, han började högtidlighålla de judiska helgdagarna, hålla kosher och shabat med hjälp av fängelserabbinen. I Israel har han genomgått en pro-forma konvertering, allmänt känd som "giyur lechumra".

Moshe Levy Ben-David har lämnat sitt tidigare liv bakom sig. Numera stiger han upp i gryningen, snör på sig de böneremmar ortodoxa judar använder för morgonbön och tar sig flera gånger i veckan till Västra Muren i Jerusalem för att be.

- Kung David är min förebild i livet. Han kom från botten och var den utstötte i familjen. Jag ser mig själv på samma sätt. Folk trodde jag var värdelös och att jag inte kunde åstadkomma något med mitt liv. David gav aldrig upp, det gör inte jag heller.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!