Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KulturNy utställning

Fram tills månaden september kan man se utställningen "Many Faces" med fantastiska masker från hela världen på Israel Museum i Jerusalem. Maskerna kommer bland annat från Burkina Faso, Grekland och Nya Guinea. I en speciell monter visas även en mask som är över 9 000 år, hittad i Israel.

I många kulturer spelar masker en viktig rituell roll, de antas skydda bäraren och ibland även ha en läkande funktion. I många fall används masker vid övergångsriter som när barn tar steget över från att vara barn till att bli vuxna eller vid begravningsritualer. Vem känner inte till Tutanchamons guldmask? Den finns dock inte på display i Jerusalem…

Sweet Home Jerusalem?

Den israeliske rockgitarristen Menachem Herman har gått samman med rabbin Lazer Brody för att skapa judiska varianter av gamla rockklassiker som Sweet Home Alabama och Knockin' on Heavens's Door i ett nytt rockprojekt.

För er som inte är så insatta, Menachem Herman är gitarrgeniet som ligger bakom genren "Metallish", judiska klassiker och klezmer på elektrisk gitarr.

- När man blandar samman metallica och judisk musik blir det metallish.

Rabbin Brody, tidigare dekorerad officer i den israeliska armén, har skrivit en hel del självhjälpsböcker, gett ut CD-skivor om spiritualitet och skriver en välbesökt blogg på engelska.

Tillsammans gör de covers, dvs gör om kända låtar. Mest populär har "Sweet Home Jerusalem" blivit, en variant av Lynyrd Skynyrds sång "Sweet Home Alabama" från 1974. Videon har blivit en stor hit på YouTube. En annan populär sång är Beatles "With a Little Help from my Friends" som i gruppens version blivit "With a Little Help from Hashem".

www.menachemherman.com
www.lazerbrody.netTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!