Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KulturSvenska hårdrockare älskas i Israel

Svenska metallbandet Sabaton har fått ett uppsving - i Israel. En av bandets låtar handlar om Sexdagarskriget och har blivit en stor favorit bland ungdomar och israeliska soldater.

Sabaton är ett svenskt heavy metal band från Falun. Bandets låtar är inspirerade av olika historiska slag i krig, främst från andra världskriget. Låten "Counterstrike" kom till redan 2005, men det är alltså först nu som den börjat sprida sig i Israel.

Ingen rocksång har sedan Bob Dylans "Neighbourhood Bully", som 1983 tog Israel i försvar, uttryckt en så stark lojalitet med landet. Förutom unga metalldiggare har det svenska bandet också blivit en favorit hos israeliska soldater.

- Det är inte varje dag ett metallband sjunger om hur modiga och galanta israeliska soldater är, säger Yishay Schwartz, musikdistributör.

Basisten Pär Sundström berättar för Jerusalem Post att han förälskade sig i Israel när han besökte sin syster som jobbade på kibbutz för tio år sedan.

- När jag var där berättade någon för mig om Sexdagarskriget och det gjorde intryck på mig. Jag gjorde lite research och hittade fakta som jag visade resten av killarna och de gillade idén, det fanns inget motstånd alls. Det som hände i kriget, med alla de där länderna som attackerade Israel och att den israeliska armén fortfarande lyckades vinna, var inspirerande, säger han.

Han anser inte att låten har något politiskt budskap, utan bara vill fira militärens insats. Mottagandet har varit enormt och enbart positivt.

Se videon "Counterstrike" på Youtube och döm själv.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!