Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KulturHallelujah
It's schlager-time again!

Göteborg. Skellefteå. Leksand. Malmö. Andra chansen i Norrköping. Final i Stockholm. En stor del av svenska folket sitter klistrade framför TV:n under sex veckor för att följa uttagningen av vem som kommer representera Sverige vid den stora Eurovisionsfestivalen i Moskva i maj.
I Israel ser det helt annorlunda ut.

Av Sima Borokovski  Foto Flickr

Geografiskt tillhör Israel inte Europa, men eftersom landet är medlem i EBU, European Broadcasting Union, så kan man ändå delta i Eurovisionsfestivalen. Första gången var 1973. Då deltog Ilanit med sången "Ei Sham" och slutade på fjärde plats, inte illa för ett nybörjarland.

Fem år senare, 1978, vann Yizhar Cohen & The Alphabeta hela tävlingen med låten "A-Ba-Ni-Bi", en ganska barnslig sång som ändå gick hem hos tittarna. På den tiden var det obligatoriskt för deltagarna att framföra bidragen på sitt modersmål och inte som i dag, när de flesta sjunger på engelska.

Då var Eurovisionsfestivalen också en av de mest populära musikhändelserna som sändes på TV och miljontals tittare över hela Europa följde finalen. Att vinna gav sångaren en exceptionell möjlighet att lansera en europeisk karriär. Så blev fallet för Yizhar Cohen, även om framgången blev kortlivad. Den engelska versionen tog sig upp på de engelska listorna och stannade kvar där i sju veckor. Cohen spelade sedan in ett album som han turnerade med. Tyvärr klarade han inte av den plötsliga framgången och efter ett nervöst sammanbrott tog hans internationella karriär slut.

Redan nästa år, 1979, var det dags igen. Denna gång hölls tävlingen i Jerusalem och Gali Atari & Milk and Honey vann överlägset med "Hallelujah" som blev en hysterisk hit på en gång. Sången spelades in på ett flertal språk och gruppen turnerade över hela världen. Än i dag är sången lika populär i Israel som i resten av världen. Hallelujah tävlade bland annat mot det tyska bidraget "Dschinghis Khan" som i det närmaste har kultstatus idag.

Dessa bägge israeliska bidrag vann den dåvarande motsvarigheten till den svenska Melodifestivalen, ett program med många tittare under 1960 och 1970-talen. Det var först på 1980-talet som det israeliska televisionsbolaget IBA skapade en speciell kommitté ägnad att få fram ytterligare en vinnare. Avi Toledanos "Hora" 1982 och Ofra Hazas "Chai" 1983 nådde inte hela vägen fram utan hamnade på andra plats.

Det skulle dröja fram till 1998 i Birmingham innan det blev dags igen. Dana International, den transsexuella och otroliga sångerskan, vann Europas röster med sin charm och karisma. Hennes sång "Diva" blev en internationell hit, speciellt på gayklubbar och Dana fick ikonstatus. Gayrörelsen i Israel utnämnde till och med vinstdagen till rörelsens självständighetsdag. Både sångerskan och låten valdes ut av IBA och inte genom en tävling.

- Efter vinsten trodde jag att jag skulle åka tillbaka hem och vila men så blev det inte. De följande fyra åren blev ganska intensiva och jag uppträdde på hundratals klubbar över hela världen, berättar Dana International.

Systemet att välja ett bidrag är dock inte standardiserat. Ibland använder man sig av en "för-Eurovisionstävling" och IBA väljer ut ett bidrag. Dock har två av de mest framgångsrika bidragen under de senare åren haft sångare som varit finalister i den israeliska versionen av "American Idol"; Shiri Maimon gjorde en stark insats i Kiev 2005 med bidraget "Kochav Nolad" och tog Israel till de fem bästa i finalen och förra året kom Boaz Mauda på hedersamma nionde plats med "In your Eyes".

- I år har IBA valt ut Ahinoam Nini (Noa) och Mira Awad, en israelisk arab, att representera Israel vid tävlingarna i Moskva. Noa är en internationellt erkänd artist men hon är även känd för sitt fredsarbete. Hon ville uppträda tillsammans med Mira då de samarbetat tidigare, berättar Asaf Azulai, IBAs kulturrepresentant:

- Vi hade ingen politisk agenda framför oss när vi valde ut Mira som en av de två sångerskorna, konflikten med Gaza började efter utnämningen. Först drog Mira tillbaka sitt deltagande och vägrade att representera Israel. "Jag är trött på all negativism och vill hellre arbeta för fred än mot Israel", sade hon. Men nu ställer hon upp.

Under mars månad kommer Noa och Mira att framföra fyra nya specialskrivna låtar under en TV show. Den sång som vinner kommer att representera Israel och till 55 procent kan tittarna besluta via SMS. En expertgrupp får de övriga 45 procenten. I skrivande stund vet vi ännu inte vilket bidrag det blir.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!