Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KulturFeta kvinnor

Vid södra delen av Gennesaret sjö ligger Sha'ar Hagolan, en bosättning som daterar sig 8 000 år tillbaka i tiden, den yngre stenåldern. Där har man bland annat funnit stenfigurer föreställande feta kvinnor i bränd lera.

Bosättningen var på sin tid den största i Mellanöstern och arkeologen Yosef Garfinkel från Hebreiska universitetet tror att Sha'ar Hagolan på den tiden var ett stort kulturcentrum, att likna vid dagens New York eller London.

De sittande kvinnorna skapades av skickliga hantverkare, formerna är frodiga och eleganta. Garfinkel tror att ett syfte med dem var att säkra befolkningen och jordens fruktbarhet men de kan även ha haft en beskyddande funktion. Figurerna har hittats i alla byggnader som grävts ut och var nog vardagsföremål.

Möjlighet att delta

Sedan tre år tillbaka pågår även utgrävningar vid Tel Tsaf i Jordandalen, nära Beth Shean och kibbutzen Tiras Tzvi. Det är en 7 000 år gammal bosättning, fylld av intressant material. Det finns plats för amatörarkeologer och volontärer att delta vid tre tillfällen under 2007:

24 juni - 5 juli
8 - 19 juli
22 juli - 2 augusti

För mer information, titta in på www.tel-tsaf.tk eller kontakta Yosef Garfinkel direkt på: garfinkel@mscc.huji.ac.il

Live-musik från Israel

Passa på! Under våren kommer fyra israeliska artister med sina band till Södra Teatern scener och uppträder.

- Golda Meir hade svimmat om hon hade hört dem, säger Netta Frister Aaron, producent på Södra Teatern. Detta är skön och annorlunda musik från Israel.

Pricka in följande datum i era kalendrar och gå sedan in på respektive bands hemsida alternativt länk för att få lite försmak på vad som bjuds:

11 april - Hadag Nachas www.hadag.co.il
27 april - Dana Adini www.myspace.com/danaadini
4 maj - Terry Poison www.terrypoison.com
5 maj - Coolooloosh www.coolooloosh.com

Foto Israel Museum
Ny utställning

Israel Museets i Jerusalem nya utställning "Dream Makers" har samlat den kreativa energin från 73 israeliska designers och det innovativa teknikföretaget Objet Geometries.

Utställningen visar hur designkoncept kan omvandlas till begripliga föremål genom användandet av en snabb tredimensionell skrivare.

De första föremålen skapades och utvecklades som tredimensionella datafiler för att sedan "skrivas ut", föremålet byggdes upp genom att lager lades ovanpå lager tills formen var komplett.

Dream Makers låter designers använda hela sin kreativitet samtidigt som de utforskar den innovativa potentialen som ny teknik innebär.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!