Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KulturBeställningskonstnär

Iris Dishon målar tavlor och möbler på beställning.
- Jag är först och främst designer, därefter konstnär. Framgångsrik och professionell dekor är bättre än dålig konst.

Av Margarete Nudel Foto Iris Dishon

Iris Dishon ser ut som en "riktig" konstnär bör göra med sitt flammande röda hår. Hon har dessutom akademiska examina och har haft alla de utställningar som behövs för att kalla sig för konstnär men har valt att arbeta på ett lite annorlunda sätt. Av Iris kan man beställa tavlor och möbler och själv vara med och bestämma färger och utforma motivet.

- Jag befinner mig i gränslandet mellan konst och design. Mina målningar är inte vanliga tavlor utan de är snarare illustrerad design.

Målningarna skapas i samarbete med kunden. Vid ett första möte med kunden sätter de sig ner tillsammans och tittar igenom en motivkatalog, det är bilder från Iris privata arkiv. Utifrån katalogen diskuterar de sig gemensamt fram till vad som är rätt för kunden. Det handlar om placering, storlek, vilka möbler som står i närheten och de färger som dominerar hemmet.

- Jag försöker också få fram om kunden är ute efter en dramatisk eller lugn målning, berättar Iris Dishon.

Vid nästa tillfälle presenterar hon ett flertal skissförslag. Då kan kunden välja mellan olika slags material, skuggor, färger och beslutet om hur tavlan ska bli växer fram. En process som skiljer sig totalt från att köpa en tavla på ett galleri eller direkt av en konstnär.

Trots en del kritik från den etablerade konstvärlden som kallar henne för kommersiell upplever hon den gemensamma skapandeprocessen som fascinerande. Hon tror mycket på kommunikation och gemensamt skapande, det ger även köparen ett mycket speciellt förhållande till verket.

- I de hem där min konst finns har man konst för att man blir glad av konst, inte för att imponera på andra, anser Iris Dishon.

Cirka 1 000 tavlor har det blivit fram tills nu. Inspirationen hämtar hon från det israeliska landskapet, havet och öknen med sina fantastiska färger.

Vid sidan av tavlorna målar hon även möbler. Det kan handla om matsalsstolar, fåtöljer, väggskärmar, bord eller lampor för att nämna något. På hemsidan (som är på engelska och hebreiska) kan man klicka sig in till en film där man får se en del av hennes arbeten på plats i olika hem. Där spiller man även mjölk över klädda stolar och låter barnen hoppa i soffor för att demonstrera att möblerna, målningarna till trots, inte är ömtåliga.

Hon har även inrett restauranger och barer i det trendiga området Neve Tzedek i Tel Aviv samt arbetat som grafisk designer för ett flertal israeliska tidningar.

Vill du se mer av Iris Dishons konst? Logga in på www.iris-dishon.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!