Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker
Menorah

KulturLive and Become

För några år sedan visades i Sverige filmen "Livets tåg" av exil-rumänen Radu Mihaileanu. Precis som i Roberto Benignis "Livet är underbart" försökte den granska komedins möjligheter visavi Förintelseproblematiken. Nu återkommer Mihaileanu med ytterligare en film starkt förankrad i judiska ämnen.

Av Aleksander Kwiatkowski

Radu Mihaileanus nya film "Va, vis et deviens" (Live and Become) har gjorts som en samproduktion mellan Frankrike, Belgien, Israel och Italien men spelades in mestadels i Israel. Filmen deltog tidigare i år i filmfestivalen i Köpenhamn där den tilldelades priser för bästa film och bästa manus. I november visades den på Stockholm Film Festival i sektionen Open Zone.

I Live and Become berör Mihaileanu ett ännu mer kontroversiellt ämne än tidigare: judisk och/eller israelisk identitet och etnisk tillhörighet. Den handlar om en etiopisk pojke som kommer till Israel med Operation Moses (1984). Filmen återspeglar Israels historia under de senaste två decennierna med viktiga frågor omdet sociala och religiösa livets detaljer och motsättningar.

Öppenhet och bristande tolerans analyseras, då pojken är svarthyad och dessutom ibland uppvisar spår av kristen tro i stället för judisk. Allt detta gör honom så småningom dock inte till en sämre israel och filmen slutar optimistiskt.

Denna avslutning känns mindre tillkämpad än i "Livets tåg", som var rätt och slätt en allegori, medan "Live and Become" handlar om nutida realiteter och förefaller aktuell för dagens israeliska debatt på alla nivåer.

Dansare är inte som alla andra

Vad skiljer en dansare från oss andra människor? Genetiska varianter, säger professor Richard P. Ebstein på Hebrew University i Jerusalem. Han har genom att undersöka dansares DNA visat på skillnader i två nyckelgener. Bägge generna är inblandade i överföringen av information mellan nervceller.

- "Dansartypen" visar på tydliga karaktärsdrag som inte nödvändigtvis saknas, men inte uttrycks lika tydligt, hos andra. De har lätt för att kommunicera både symboliskt och formellt. Dessutom har de hastiga personlighetsdrag.

Boris Schatz
den israeliska konstens fader

Fram till den 15 juni 2006 visas utställningen om Boris Schatz på Israel Museum i Jerusalem.

Boris Schatz grundade Israels konstakademi, Bezalel Academy i början av förra seklet, han grundade Israel Museum och var med om att skapa det första kapitlet i Israels moderna konsthistoria.

Utställningen omfattar över 70 målningar, skulpturer och historiska dokument, några av dessa har aldrig tidigare visats för allmänheten, bland annat ett handskrivet utkast till Balfourdeklarationen.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.