Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

KulturStrå-å-å-å-åkande 70 år!

Av Janet Mendelsohn Moshe, Foto IPO

En av Israels största kulturella symboler är dess filharmoniska orkester. Den grundades redan 1936 i en tid då judiska musiker avskedades över hela Europa, bara för att de var judar. Den framstående judiske violinisten Bronislaw Huberman övertalade arbetslösa judiska musiker att flytta till Palestina och bilda vad som i början kallades för den palestinska orkestern. Den höll sitt första framträdande i december 1936 i Tel Aviv och snart gick orkestern under smeknamnet "solistorkestern".

När staten Israel bildades 1948 hade orkestern redan tagit namnet Israels Filharmoniker och har med åren blivit ett av landets finaste varumärken. De reser outtröttligt över hela världen och sprider musik samt Israels budskap om fred som riktiga kulturella ambassadörer.

- Vi firar vårt 70 års jubileum nästa år, berättar kontrabassisten Peter Marck leende.

Klassisk musik verkar i och för sig dra en äldre publik, därför har orkestern haft djupa diskussioner om hur man kan locka till sig en yngre publik. Ur detta växte konsertserien "Filharmoniker i jeans". En kväll inleds med ett informellt glas öl eller vin på i en avslappnad miljö och avslutas med att man går ut och dansar.

I en "not" i orkesterns utbildningsprogram kan man läsa att de vill ta med sig musiken ut från konserthallen in i israeliska klassrum. Med åren har 20 000 barn fått en första chans att möta klassisk musik hos filharmonikerna. Alla musiker brinner för projektet som även ger framtida unga talanger en chans att upptäckas. Filharmonikerna har varit med om att starta en judisk-arabisk ensemble som slagit både i Israel och utomlands.

Den senaste stora turnén gick till Sydamerika där de gjorde succé, kväll efter kväll fick de stående ovationer. Vid de två konserterna i Santiago och i Valparaiso var landets president med fru närvarande. De blev så imponerade av framträdandet första kvällen att de uppmanade hela Chiles regering att närvara kvällen därpå. Ordföranden för den judiska församlingen lär ha hörts säga i kulisserna att "inget går att jämföra med ett besök av Israels Filharmoniker".

Trots att orkestern består av musiker från 25 olika länder är mer än hälften av de 107 medlemmarna födda i Israel.

- Det sägs att ingen kan tolka Mahler eller Mendelsohn som vi, säger Marck, och att vårt kollektiva arv avslöjas när vi spelar. 1976 var han på väg till Italien från hemlandet USA när han stannade till i Israel för att träffa släktingar. Men, efter att ha deltagit i en uppspelning för dirigenten och orkesterledaren Zubin Mehta, och fått jobb, for han aldrig vidare.

Idag leds orkestern beundransvärt av Maestro Zubin Mehta som efterträdde den legendariske Leonard Bernstein. Ett av de mest omtalade framträdandena under hans taktpinne var framförandet av Mahlers symfoni "Återuppståndelsen" på Oljeberget strax efter att Jerusalem befriats efter sexdagarskriget 1967.

Trots att Zubin Mehta föddes i Bombay och studerade i Wien, verkar hans hjärta tillhöra Israel. Han har haft många musikaliska uppdrag under åren men hans förhållande till den israeliska orkestern är äkta och kommer från hjärtat, enligt Marck.

- Maestro Mehta ger alltid 100 procent av sig själv.

1969 utnämndes han till huvudansvarig för orkestern och 1981 förlängdes hans kontrakt till att gälla livstid. Och att engagemanget är äkta kan man inte tvivla på när man vet att han 1991, under brinnande Gulf-krig då missiler regnade över Israel, bokade av andra engagemang, fick musikerna att repetera i gasmasker och skyndade sig att ge konserter i Israel för fulla hus!

- Passion! Oh min G'd - de spelar med sådan kärlek och intensitet att det är helt otroligt! citerades Mehta när han vid ett tillfälle beskrev orkestern. En kväll med filharmonikerna är inte en lugn kväll, musikerna är djupt engagerade i sitt arbete och resultatet är alltid lika stimulerande.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.