Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

KulturUnika skatter i Jerusalem

"I början" på Israel Museum i Jerusalem visar fler än 200 unika föremål, många som inte tidigare kunnat ses i Israel. Bland annat har Brittiska museet i London lånat ut en 10 000 år gammal figurin från Ain Sakhri, den tros vara världens äldsta staty föreställande ett älskande par.

Annat sevärt är en 16 meters rekonstruktion av "tigerscenen" från en av världens första tempel i Negevöknen, en spira och en krona från ett tempel vid Ein Gedi och en bit av Döda Havsrullarna som tros vara den första versionen av Första Moseboken.

Utställningen pågår fram till maj månad 2006.
Fragment från Döda
Havsrullarna
Foto Israel Museum
10 000 år gammalt
kärlekspar

Jerusalem på nätet

En ny sajt om Jerusalem har lanserats av Hebrew University. Där finns bland annat information och grafiskt material som handlar om staden från tiden under det brittiska mandatet fram tills idag, dess förorter och bevarandet av de historiska platserna såväl som aktuell information och händelser i staden.

Sajten har producerats av Pro Jerusalem Society som grundades 1918 av britterna strax efter deras övertagande. Idag ingår ett flertal institutioner i föreningen.

Bland arkivmaterialet som presenteras finns dokument, planritningar och fotografier. För närvarande är all information på hebreiska men kommer att finnas tillgänglig på engelska och arabiska inom kort.
http://pro-Jerusalem-society.huji.ac.il.

Nytt Herzlmuseum

Trots att gator, byggnader och skolor över hela Israel är uppkallade efter Theodor Herzl så känner inte många israeler till speciellt mycket om sionismens fader.

Det har staten Israel bestämt sig för att att råda bot på och i mitten av maj öppnade ett Herzlmuseum i Jerusalem. Tanken med museet är att väcka Herzl till liv med alla hans passioner och tankar, det han uträttade men även visa vad han misslyckades med.

Bland annat visas en pjäs om Herzls liv och så har den första sionistkongressen återskapats.

Museet håller öppet söndagar - torsdagar mellan 9.00 - 16.30. Guidade turer finns för närvarande på engelska och hebreiska men franska, spanska, tyska och ryska kommer inom kort.
Wendy Elliman, IPSTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.