Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

KulturMed passion för Glas

I en liten trädgård utanför Jerusalem är citronträden fyllda med frukt. Innanför husets stenväggar jagar en stor hund två snabba katter mellan handblåsta tallrikar och skålar, träsniderier, skulpturer, ornament, målningar och skisser samtidigt som en papegoja skränar i bakgrunden. Här skapas pärlor, vackra glaspärlor och smycken.
Av Wendy Elliman/IPS Foto Robyn och Amnon Elbaz

Familjen Elbaz tvättstuga är husets kreativa hjärta. Tvättmaskinen, tvättmedlet och fläckborttagningsmedlet har skuffats in i hörnet för att markera deras ringa betydelse. På resten av ytan finns pärlor. Längs en av väggarna finns råmaterialet; lådor med glaskäppar, långa virade glasstänger i dussintals underbara färger från Murano och Venedig. Lager av färgat glas som ser ut som tusenskönor, metallstavar på vilka pärlorna byggs, säkerhetsglasögon för att skydda mot glassplitter och olika sorters kemikalier för att glaset ska förbli klart och rent.

Det är i mitten av den överbelamrade tvättstugan som själva tillverkningen sker. På det flamsäkra arbetsbordet med tillhörande propangasfackla och klämma sitter antingen Amnon, hans fru Robyn eller något av de tre barnen och klär metallstavarna med smält glas, var och en med sin speciella stil. När glaset blir som honung adderas färger droppvis eller slingvis, det läggs i guld- eller silverblad för att åstadkomma de oemotståndliga pärlorna som är L. Baz Creations kännetecken.

- Det är en beroendeframkallande konst, säger Amnon. Man utvecklar en passion för glas, för dess form och rörelse. Efter ett tag lär man sig förstå glaset och det känns nästan som om man vore på insidan av det.

Som på beställning kommer den 17-årige sonen hem. Han gick hem tidigare från skolan eftersom han fick en idé om hur han skulle utforma en pärla.

Varken Robyn eller Amnon har formell utbildning i konst, bägge växte dock upp i hem där kreativitet var liktydigt med den luft man andades.

- Vi hade en lek hemma där det gällde att välja ut ett objekt, ett rum eller en plats och därefter berätta vilka förändringar man ville göra. Och oftast skulle man dessutom genomföra ändringarna, berättar Robyn.

Hos Amnon gällde det att komma på varför en bit trä, metall, läder, sten eller något annat hade använts på ett visst sätt och komma på ett alternativt användningsområde.

- Amnon har en förmåga i varje finger. Han kan göra vadsomhelst. Det tog mig ett par år att komma på hur mångfacetterad och begåvad han är, säger Robyn.

De bägge träffades via släktingar i USA och inom loppet av en månad var de förlovade. Det fanns aldrig någon diskussion om var de skulle bo. Robyn har en stark sionistisk bakgrund med Habonim och ett år i Israel. Amnon ville tillbaka till Israel. När de lämnade USA höll Robyns mor på att arbeta med en blyglasinfattad lampa. Amnon fascinerades av tekniken och köpte med sig glasklippningsverktyg till Israel.

- Vi gjorde ett blyglasfönster till vårt kök, mest på kul, berättar han. Vi hade studerat Robyns mamma och så tog vi med en bok om blyglasfönster. Resten handlar om att lära sig av sina misstag.

Paret var frustrerat över att de inte kunde köpa färgat konstglas i Israel utan att de fick nöja sig med överblivet skräp från en kibbutz och det en glaskonstnärsvän kunde avstå. Det slutade med att de byggde sin egen hytta och började tillverka glas i samarbete med en annan glaskonstnär de hade lärt känna i Jerusalem. Detta var för 23 år sedan. För tio år sedan introducerade samme vän dem för pärltillverkning, något han hade lärt sig i Europa.

När glaset blir som honung adderas färger droppvis eller slingvis, det läggs i guld- eller silverblad för att åstadkomma de oemotståndliga pärlorna som är L. Baz Creations kännetecken.
- När jag började tillverka pärlor föll många pusselbitar på plats för mig, säger Robyn. Jag har varit tjusad av pärlor hela livet. Min mamma samlade på pärlor från hela världen, både moderna och antika, av glas, ben, sten, lera, frön och till och med av blommor.

Pärltillverkningen tar upp mer av familjens tid och liv. För fyra år sedan sa Robyn upp sig från sin anställning som försäljningschef för ett israeliskt smyckeföretag för att kunna engagera sig i pärltillverkningen på heltid. Idag har de en bred och varierad kundkrets och de specialiserar sig på unika smycken, dessa säljs vidare via gallerier i Israel och USA. Pärlorna köps även in av andra konstnärer som inlemmar dem i sin egen design.

- Glaspärlorna upplever en pånyttfödelse i världen, de är mycket billigare än ädelstenar och minst lika vackra. Fler har upptäckt detta och vi börjar få en hel del konkurrenter men våra pärlor och vår kreativitet är erkända. Det är fantastiskt lyckosamt när hela familjen delar samma passion som dessutom lyckas försörja oss!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.