Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

KulturMänniskor är som dansande stjärnor

Folkets Bio har under våren visat Maj Wechselmanns film Människor är som dansande stjärnor som handlar hur Israel formats av historien och hur människornas gärningar i Palestina bestäms av det förflutna. Filmkritikern Aleksander Kwiatkowski har sett filmen för Menorahs räkning.

Maj Wechselmanns femtielfte propagandafilm börjar lugnt, man kan säga förrädiskt lugnt. Visserligen handlar inledningen om Förintelsen, men sedan stegras spänningen hela tiden, som om Maj följde Hitchcocks råd om hur man gör thrillers.

Filmen följer palestiniernas öde, givetvis mycket tragiskt, och skulden läggs uteslutande på israeler: soldater och bosättare. De intervjuas dock inte, vid sidan om talrika representanter för Peace Maker Team och liknande organisationer. Det enda undantaget, någon slags tydlig brasklapp, utgör utsagan av Efraim Zuroff, chef för Simon Wiesenthal-centret i Jerusalem, som säger rättframt att Israel måste försvara sig i en fientlig omgivning. Annars avfärdas rädsla inför självmordsattentat mot civila mål som paranoia och reportage i Israel påbörjas och avslutas med glada och sorgfria israeler som badar i Medelhavet, solar på Tel Avivs strand och promenerar i moderna Jerusalem om kvällarna.


Allt är frid och fröjd förutom palestiniernas tragedi som tar upp den största delen av filmen. Att deras öde är avhängigt dem själva och ytterst deras ledare som föredrar terror framför fredsförhandlingar, är omedgörliga när sådana ändå ibland förekommer och hyser en oresonlig förhoppning att Palestina kan (och kommer att) omfatta hela landet, inklusive Israel - förbigås med talande tystnad.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.