Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

KulturThe Endless Solution
Utställning av Sigalit Landau

Videoverket "On The dead see
Sigalit Landau är som de flesta ansedda israeliska konstnärer utbildad på Bezalel Academy of Art and Design i Jerusalem. Hennes verk har redan visats över hela världen, hon har vunnit alla utmärkelser och priser man kan tänka sig i Israel för unga lovande konstnärer. 1997 var hon en av tre konstnärer som representerade Israel på konstbiennalen i Venedig.

The Endless Solution heter den utställning som öppnar den 23 december 2004 på Helena Rubinstein Pavilion for Contemporary Art, Tel Aviv Museum of Arts mest prestigefyllda paviljong för samtida konst. Här har många kända konstnärer visat sina verk.

Sigalits inspiration till utställningen kommer från Döda havet, men arbetet började i Stockholm där hon var Iaspis-stipendiat 2003.

I utställningens första rum finns en stor låda i plexiglas fylld med gigantiska sockerbitar. En halvtrappa upp är nästan hela golvet täckt med ett vitt material och ett berg har formats. Vi befinner oss i ett landskap av salt. Skulpturer i människostorlek gjorda av papier-maché i olika sandfärger, lever i detta landskap och är sysselsatta med olika aktiviteter. Sigalit kallar dem en "klan under dess fritid".

På väggen rullar ett videoverk filmat i Döda havet. Hundratals vattenmeloner har placerats ut i en cirkel på den gröna vattenytan. I mitten mellan två rader av meloner flyter hon själv. Hon håller sin hand mot en av ett tiotal meloner som hon halverat, de lyser kraftigt röda mot det gröna.

Sigalit är fängslad av Döda havet och dess historiska anknytning. Hon talar om folket i Qumran som levde i enlighet med skrifterna i Dödahavsrullarna. Själv växte hon upp i Judeiska öknen, i norra Jerusalem. De flesta lördagarna tillbringade hon vid oaser runt Döda havet. Hon säger att platsen och sjön förhäxar och förtrollar. Sjön bjuder på kontraster och illusioner, den är enormt vacker och inbjudande, men samtidigt livsfarlig.

Sigalit bygger upp en värld som både skrämmer och fascinerar. Det är svårt för besökaren att definiera var vi befinner oss: på en annan planet, i en annan tid eller är detta den framtid som väntar oss?

Sigalit är alltid närvarande i sina verk som på samma gång fängslar och verkar frånstötande.

Sandra Weil arbetar som konstproducent i Israel.

Ny utställning Michael Sgan-Cohen

På Israel Museum i Jerusalem kan man titta på en retroperspektiv utställning av den israeliske konstnären Michael Sgan-Cohen. Utställningen innehåller mer än 250 verk och visar tavlor, tryck och skulpturer från hela hans aktiva tid.

Sgan-Cohen föddes 1944 i Israel men arbetade i USA under ett flertal år. Han hade stort intresse av bibeln och tolkade dess budskap i konsten. Sgan-Cohen dog plötsligt 1999.

Utställningen pågår fram till den 21 maj.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.